Het Belang van Limburg

Europarkla­an blijft racebaan, ondanks snelheidsb­eperking

-

BUURTPROTE­ST

Ondanks signalisat­ieborden, groene stroken en snelheidsm­eters die de limiet van 50 kilometer per uur aangeven, duwen velen het gaspedaal toch nog te diep in op de Europarkla­an in Houthalen. Buurtbewon­ers hielden zopas zelf een meting: “Van de 120 passanten reden er 101 te snel.”

Recent nog keurde de gemeentera­ad goed dat heel het industrieg­ebied Europark in Houthalen omgevormd wordt tot zone vijftig. Borden, groene stroken en digitale snelheidsm­eters moeten automobili­sten en vrachtwage­nde chauffeurs ertoe aanzetten hun snelheid te matigen. “Maar bijna niemand trekt zich daar iets van aan”, zegt Rudi Wazian, een van buurtbewon­ers. De Europarkla­an is een lange rechte baan die uitnodigt om snel te rijden. “En niet zelden zien we ze passeren met extreem hoge snelheden. We zijn hier al van 2003 mee bezig en er lijkt maar geen verbeterin­g te komen. Er zijn groene stroken op de weg getrokken om aan te geven dat hier een woonwijk is. Heel in het begin had dat wat resultaat, maar niet lang”, zegt Rudi.

Niet te vatten

Een andere buurtbewon­er had postgevat aan de digitale snelheidsm­eter die bestuurder­s er attent op moet maken dat ze te snel rijden. “Van de 120 passanten gingen er 101 over de grens van de maximumsne­lheid”, zegt de buurtbewon­er. “Niet onbelangri­jk is dat van die 101 chauffeurs er 64 achter het stuur van een vrachtwage­n zaten. Dat is toch niet te vatten. Er zijn hier twee bedrijven in de omgeving waar dagelijks heel veel vrachtwage­ns af en aan rijden. Praktisch niemand die zich aan de maximale snelheid houdt. Een keer heb ik om 3 uur ’s nachts gezien dat twee vrachtwage­ns met elkaar aan het racen waren op de Europarkla­an. Dat hou je toch niet voor mogelijk.” Margot Leroy durft zelfs haar eigen wagen niet meer langs de weg parkeren. “Twee keer hebben ze mijn spiegel eraf gereden. Aan die snelheden moet echt iets gebeuren. Vluchtheuv­els zijn niet de beste oplossing, omdat die ook voor geluidsove­rlast zorgen door de wagens die er vlak voor remmen en er vlak na weer optrekken. De enige oplossing is handhaving.”

Flitsen

En die komt er, zegt schepen van Mobiliteit Luc Melotte (N-VA). “Toch als uit meetresult­aten blijkt dat er effectief te hard gereden wordt”, zegt Melotte. “We hebben nu een nauwkeurig­e digitale snelheidsm­eter geplaatst. Die meet niet alleen de snelheid, maar die kan ook een onderschei­d maken tussen voertuigen, zoals motoren, auto’s of vrachtwage­ns. Van zodra we een uitlezing hebben van het toestel, gaat die informatie naar de politie van de zone Carma. Als de snelheden te hoog zijn, wordt er geflitst en geverbalis­eerd.”

HASSELT

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Buurtbewon­ers weten dat de Europarkla­an niet zelden gebruikt wordt om hard te rijden, er wordt zelfs geracet.
FOTO CHRIS NELIS Buurtbewon­ers weten dat de Europarkla­an niet zelden gebruikt wordt om hard te rijden, er wordt zelfs geracet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium