Het Belang van Limburg

“Een creatief platform waar kunst en eten samenkomen”, Architecte­n brengen eten en kunst samen in ‘Brousse’

-

HORECA

De UAUcollect­iv-architecte­n willen vooral verwonderi­ng brengen. “Wat een meerwaarde biedt en voor extra sfeer kan zorgen, interessee­rt ons. Toen we samen, midden in de jungle in Zuid-Afrika stonden, leverde ons dat zo een mooie ervaring op, dat we beslisten de naam ‘Brousse’ ooit te gebruiken. In onze nieuwe zaak stap je dan ook binnen in een vitrine vol enorme tropische planten. Overweldig­end. Dat wordt nog extra gevoed door de kunst die er hangt. Het eerste werk, dat we vanuit UAU hebben gekocht #backdrop05­13 van de Hasseltse kunstenaar Stefan Peeters, wil de mensen nog meer verwelkome­n. Daarmee zetten we meteen de toon voor ons creatief platform, waar we kunst en lekker eten samenbreng­en in een open huis waar creatieve mensen in een rustige, ontspannen omgeving kunnen samenkomen. Zodra dat weer mag, natuurlijk.”

Curatoren

Omdat ze nogal eigenzinni­g zijn willen de drie de uitbating ook zelf verzorgen. “Geen paniek, we gaan niet zelf in de potten staan roeren of kunst maken”, verzekert Joris. “We krijgen daarvoor hulp van verschille­nde curatoren, zowel voor het luik ‘art’, als voor ‘food’. We zoeken mensen die echt een meerwaarde willen creëren in ‘Brousse’. Voor het luik ‘art’ lopen de gesprekken nog. Onze kunstgaler­ie willen we opstellen voor talentvoll­e, opkomende kunstenaar­s. Vandaag opent de eerste expo. Die is van Stefan Peeters en de belangstel­ling is erg groot. Maar onze bedoeling is om verschille­nde artiesten aan bod te laten komen. In het ‘food’-gedeelte hebben we de jonge chef-curator Marc Steyfkens, die al eerder bij ‘Peppe&Marcus’ aan de slag was. Hij zal ‘sharing plates’ aanbieden. We voorzien dan ook drie grote tafels, goed voor een dertigtal plaatsen, waar mensen samen kunnen genieten van gezonde voeding in de sfeer van een rustige wijnbar met kwalitatie­f lekker eten midden tussen onze kunst. De rode draad tussen dat alles wordt de muziek, die varieert al naargelang het moment van de dag, maar zonder de buren te storen. Daar komen wij dan weer aan zet met een geluidssys­teem dat een rijke geluidskwa­liteit moet opleveren.”

Cultureel

Brousse mik op een heel divers publiek. “Iedereen die van lekker eten in een fijne sfeer houdt, is welkom. Er liggen nogal wat kantoren in de buurt, maar ook vanuit het cultureel centrum is er interesse omdat artiesten er vaak tussen hun fans moeten eten voor hun voorstelli­ng. In dat opzicht kunnen we complement­air zijn. Hoe dan ook is het wachten tot we open mogen. Voor de expo’s die hier zullen lopen, vormt dat alvast geen probleem. Al moeten mensen daarvoor ook wel eerst via onze website inschrijve­n.”

→ www.brousse.be

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Joris Diliën, Frederik Vaes en Massimo Pignanelli van het bureau UAUcollect­iv willen in hun nieuwe zaak vooral verwonderi­ng brengen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Joris Diliën, Frederik Vaes en Massimo Pignanelli van het bureau UAUcollect­iv willen in hun nieuwe zaak vooral verwonderi­ng brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium