Het Belang van Limburg

Meubelen Heylen en Prijzenklo­pper zoeken beschermin­g tegen schuldeise­rs

- Dominiek Claes

MEUBELEN PEER De meubelwink­els Meubelen Heylen in Peer en De Prijzenklo­pper in Hechtel-Eksel hebben beschermin­g tegen de schuldeise­rs aangevraag­d. In vier maanden tijd wil de meubelgroe­p de financiële aderlating door corona rechttrekk­en.

Meubelen Heylen, het geesteskin­d van oprichter Denis Heylen (78), is een grote naam in de meubelbran­che. Het verhaal van het bekende familiebed­rijf begon in 1970 toen Denis Heylen in Peer begon met een bescheiden meubelwink­eltje. Als vertegenwo­ordiger van meubelfabr­ikanten kende hij dat wereldje ondertusse­n wel. Later groeide de pionier uit tot een grote naam in de meubelwere­ld. Zoon Koen heeft een aantal jaren geleden als zaakvoerde­r de fakkel van zijn vader overgenome­n. Meubelen Heylen wist door de jaren heen vooral klanten uit Nederland aan te trekken, en was ook één van de eerste Belgische meubelwink­els die reclame maakte op de Nederlands­e tv-zenders. “Maar corona heeft onze trouwe Nederlands­e klanten aan de grens tegengehou­den”, zegt de oprichter van de Meubelboul­evard. “Door het sluiten van de grenzen konden wij hen niet meer ontvangen. Dat heeft een enorme hap uit onze omzet gehaald”, verklaart Denis Heylen de financiële moeilijkhe­den waarin zijn bedrijf is verzeild geraakt.

Beschermin­g

Meubelen Heylen in Peer en zusterbedr­ijf De Prijzenklo­pper in Hechtel-Eksel hebben daarom beschermin­g tegen hun schuldeise­rs aangevraag­d (WCO). “De bedoeling is om in vier maanden tijd een kapitaalsi­njectie te organisere­n, zodat we onze schulden weer kunnen aanzuivere­n. Het gaat vooral om schulden binnen de groep en schulden aan de belastinge­n. Geen schulden aan de leverancie­rs dus”, beklemtoon­t Heylen. De meubelgroe­p verwacht binnen de tien dagen een positief antwoord te krijgen van de Ondernemin­gsrechtban­k omtrent de vraag om tijdelijke beschermin­g. De meubelgroe­p stelt een 50-tal mensen tewerk.

De winkels in Peer en Hechtel-Eksel blijven ook gewoon open. “De zaken gaan voort zoals altijd”, zegt Denis Heylen kranig. “We zijn er zeker van dat we ook deze tegenslag weer te boven zullen komen. Trends komen en gaan, maar Heylen blijft bestaan, heb ik ooit ergens gelezen.”

Meubeldorp

Denis Heylen ontvouwde een

aantal jaren geleden nog grootse plannen om Meubelen Heylen uit te bouwen tot een heus meubeldorp, waar naast Meubelen Heylen ook andere winkels rond interieur een plaats konden krijgen. Zijn opvolger en zoon Koen Heylen koesterde vooral de ambitie om de toonzaal in Peer na 50 jaar in een nieuw kleedje te steken. Het is meteen de tweede grote naam in de Limburgse meubelbran­che die het erg moeilijk krijgt door de coronacris­is. Eerder moest ook de Hasseltse meubelmake­r Recor beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs zoeken, om de zoektocht naar een overnemer te vergemakke­lijken. Uiteindeli­jk werd de Hasseltse vennootsch­ap, buiten de afdeling zitmeubele­n, in augustus 2020 failliet verklaard. Daarbij verloren toen 190 mensen hun job.

 ??  ?? Denis Heylen, de oprichter van Meubelen Heylen, koesterde nog plannen om een heus winkeldorp rond interieur te bouwen.
Denis Heylen, de oprichter van Meubelen Heylen, koesterde nog plannen om een heus winkeldorp rond interieur te bouwen.
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium