Het Belang van Limburg

Verzekerin­gen voorzien snelle voorschott­en bij meer dan 5.000 euro schade

-

RAMPSCHADE HASSELT

Roel Damiaans Premier Alexander De Croo zit maandag samen met de verzekerin­gssector voor een zo snel mogelijke afhandelin­g van de rampschade. België zal ook een aanvraag doen bij het Europees Solidarite­itsfonds. “Het is belangrijk om je verzekerin­g zo snel mogelijk te contactere­n”, zegt woordvoerd­er Wauthier Robyns van beroepsver­eniging Assuralia.

Alexander De Croo heeft aangekondi­gd dat België een aanvraag zal doen voor fondsen van het Europees Solidarite­itsfonds. “Er zijn al eerste contacten geweest en daaruit blijkt dat België een grote kans heeft om de fondsen te krijgen”, aldus De Croo. Hij sprak al van schade die zou oplopen in de honderden miljoenen euro’s. De premier deed de aankondigi­ng in Heppeneert, de deelgemeen­te van Maaseik die het meest bedreigd werd door de Maas. “Er is in heel het land heel veel schade geleden. De steden en gemeenten kunnen de kosten van de heropbouw niet alleen dragen en we gaan hen daar dus bij helpen door het Europees steunmecha­nisme aan te bieden.”

Maar in eerste instantie zijn er de verzekerin­gen. “Er bestaat geen twijfel dat de overstromi­ngen niet erkend zullen worden als natuurramp. Het is daarom sterk aangeraden om bij schade meteen contact op te nemen met de verzekerin­g”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia. “Verzekerin­gen kunnen namelijk ook acute bijstand verlenen. Bijvoorbee­ld voor mensen wiens huis of inboedel verwoest is. Ook verblijfsk­osten van mensen die door de ramp niet meer in hun eigen huis konden blijven, zijn dingen die snel vergoed kunnen worden.”

Voorschot

Robyns wijst erop dat verzekerin­gsmaatscha­ppijen goede contacten hebben met gespeciali­seerde reconditio­neringsfir­ma’s. “Dat zijn bedrijven die droogblaze­rs of noodaggreg­aten verhuren. Ook al lijkt de situatie in eerste instantie uitzichtlo­os. Wie in een vroeg stadium het juiste materiaal inschakelt, kan misschien nog dingen recuperere­n. Net daarom is het belangrijk om snel de verzekerin­g in te schakelen.” “Wanneer het duidelijk is dat er meer dan 5.000 euro schade is, kan je op vrij korte termijn al een voorschot via de verzekerin­g krijgen. Gedupeerde­n kunnen het geld gebruiken om noodzakeli­jke goederen te kopen zoals kleding of een koelkast. De overige schade wordt later nog verrekend.” De verzekerin­gsbedrijve­n zullen zich voor die voorschott­en eerst focussen op de zwaarste dossiers. “Schade aan het behangpapi­er of schilderwe­rken zal ook vergoed worden, maar dat zal iets langer duren.”

Rampenfond­s

De schade aan huis en inboedel wordt gedekt door de brandverze­kering, voor auto’s heb je een omniumverz­ekering nodig. Robyns: “Zelfs de kleinste omniumverz­ekeringen dekken schade door weersomsta­ndigheden zoals storm, hagel of overstromi­ngen. Wie geen omniumverz­ekering heeft, moet hopen dat de schade veroorzaak­t is door een uitzonderl­ijke ramp. Dat zal in dit geval wellicht geen probleem zijn. Dan kan je aankloppen bij het lokale rampenfond­s, maar in tegenstell­ing tot een verzekerin­g zal dat niet de integrale schade terugbetal­en.”

Mensen die in overstromi­ngsgebiede­n gaan wonen kunnen een speciale premie betalen. Maar door het hoge risico kunnen die erg duur kunnen zijn. Daarom hebben de verzekerin­gen een solidarite­it georganise­erd om die bijpremies te temperen: iedereen die een brandverze­kering afsluit, betaalt dus een klein beetje mee zodat mensen in overstromi­ngsgebiede­n zich met een betaalbare premie ook extra kunnen verzekeren.

 ?? FOTO AFP ?? Inwoners van Rochefort dumpen verwoeste keukentoes­tellen in een afvalconta­iner.
FOTO AFP Inwoners van Rochefort dumpen verwoeste keukentoes­tellen in een afvalconta­iner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium