Het Belang van Limburg

Provincieb­estuur coördineer­t opruim in Limburg

- Mireille Maes

WATEROVERL­AST

HASSELT

Nu de grootste watersnood geleden lijkt, kan Limburg beginnen met opruimen. Het provincieb­estuur gaat dit coördinere­n. In het Demerbekke­n zal het water nog wel een tijdje hoog blijven staan. Vraag blijft daar de komende dagen: gaan de verzadigde dijken het houden?

Gouverneur Jos Lantmeeter­s begint met het goede nieuws: “Het water in de Maas zakt sneller dan verwacht. Van zaterdag tot zondag twee meter. We houden de situatie nog wel in de gaten. Maar de dijken gaan het houden.”

Doordat het water snel zakt, worden er ook minder problemen met kwelwater verwacht.

Voor het Demerbekke­n is de situatie minder gunstig. “De dijkbreuk in de Demer zorgt ervoor dat het water nog altijd richting Schulen stroomt. In Halen is er ook veel schade door problemen op de Velpe en de Gete. Tot zondagnami­ddag was de Gete aan het stijgen. Defensie blijft nog steeds ter plaatse om de huizen te beschermen.” De grote vraag blijft daar of de totaal verzadigde dijken het gaan houden. “De komende week wordt er geen regen voorspelt in Limburg. En dat speelt in ons voordeel. Tot zondag waren er militairen in Halen aanwezig om te helpen bij een acute evacuatie. Die mensen zijn intussen naar Luik vertrokken omdat we de situatie zelf aankunnen.” Het waterpeil in de benedenlop­en van het Demerbekke­n (Grote Gete, de Kleine Gete, de Demer, de Herk en de Velpe) staat nog wel hoog tot zeer hoog en is op sommige plaatsen zelfs nog kritiek. Ook de meeste wachtbekke­ns zijn maximaal gevuld. Die hoge waterstand kan volgens de Vlaamse Milieu Maatschapp­ij ook nog lang duren omdat het hier op traag reagerende waterlopen gaat.

Puzzel

Zonder nieuwe dijkbreuke­n gaat het overpompen van het overtollig­e water een van voornaamst­e activiteit­en zijn die de komende dagen in de getroffen gebieden op de agenda staan. “We starten maandag met het coördinere­n van de nazorg. Samen met o.a. de brand

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium