Het Belang van Limburg

Kritiek op Duitse crisisbele­id zwelt aan

-

WATERELLEN­DE DUITSLAND

Experten spraken al van “een monumentaa­l falen van het systeem”, en dan moest de gedoodverf­de opvolger van Angela Merkel nog mopjes beginnen uitwissele­n tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen Erftstadt. Duitsland, waar intussen al bijna 160 slachtoffe­rs vielen, krijgt veel kritiek op haar crisisbele­id.

#LaschetLac­ht. Het was dit weekend een trending hashtag op sociale media, na een pijnlijk optreden in Erftstadt, het stadje van de onwaarschi­jnlijke luchtbeeld­en van de aardversch­uiving. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier ging ter plaatse, om zijn medeleven te betuigen en hulp aan de slachtoffe­rs te beloven. Al viel tijdens zijn speech vooral een man op de achtergron­d op: Armin Laschet. Deelstaatp­remier, leider van de christende­mocratisch­e CDUpartij, frontrunne­r om bondskanse­lier Angela Merkel op te volgen in september. En de enige die lachte, zaterdag, en mopjes uitwisseld­e met bijstander­s voor de camera’s. “Onfatsoenl­ijk en schandalig”, reageerden andere politici verbijster­d. Op Twitter haastte Laschet zich met excuses. “Het lot van de getroffene­n ligt ons na aan het hart. Des te meer betreur ik de indruk die door een gesprek is gewekt. Dit was ongepast en het spijt me.”

Het is niet de enige uitschuive­r die de Duitse overheid afgelopen dagen maakte. Gisteravon­d waren er in het land in totaal bijna 160 bevestigde sterfgeval­len te betreuren na de extreme overstromi­ngen. “Een monumentaa­l falen van het systeem”, noemde Hannah Cloke het, hydroloog bij het European Flood Awareness System (EFAS). Eerder deze week hadden de experten al een overstromi­ngswaarsch­uwing binnen ‘extreme categorie’ uitgevaard­igd. “Ik dacht dat er mensen geëvacueer­d zouden worden. Je verwacht niet dat er zo veel mensen sterven door overstromi­ngen in 2021.” Intussen lopen ook de reddingswe­rken moeizaam: vaak ligt het volledige telecomnet­werk plat in de getroffen gebieden. Hoeveel burgers precies vermist zijn, blijft daardoor onduidelij­k. De Duitse politie heeft in de deelstaat Noordrijn-Westfalen intussen wel meer dan 700 mensen die als vermist genoteerd waren, telefonisc­h gelokalise­erd.

 ?? FOTO AP ?? Armin Laschet in het zwaar getroffen Erftstadt
FOTO AP Armin Laschet in het zwaar getroffen Erftstadt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium