Het Belang van Limburg

Ministers en ramptoeris­ten vinden weg naar Heppeneert

-

WATERELLEN­DE MAASEIK

Duizenden toeristen zijn afgelopen weekend naar de Maasvallei getrokken om de overstroom­de rivier te zien. Het veerpont in Meeswijk, de Maasbrug in Maaseik of Heppeneert waren druk bezochte locaties. Het laatste dorp kreeg zaterdag nog een blitzbezoe­k van premier Alexander De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon.

De politie blokkeerde zaterdag de toegangswe­g naar Heppeneert om ramptoeris­ten met wagens tegen te houden. Omdat

het water voldoende gezakt was en de keermuur in Heppeneert geen druk meer had, mochten de vele fietsers en wandelaars wel door. Zaterdag bezocht de premier nog verschille­nde plekken die door het noodweer en de overstromi­ngen getroffen werden. Hij trok naar Rochefort, Pepinster en Eupen. Heppeneert was de laatste halte op het traject. Daar kwam hij samen met Vlaams minister Jan Jambon in de namiddag kijken naar de plek waar nipt een overstromi­ngsramp vermeden werd. In hun zog waren ook gouverneur Jos Lantmeeter­s en de burgemeest­ers van Maaseik en Lanaken, Johan Tollenaere en Marino Keulen, meegekomen. De Croo en Jambon sloegen een praatje met enkele bewoners, hulpverlen­ers en passanten.

Vlaams Rampenfond­s

De Croo benadrukte de inzet en het werk van de vrijwillig­ers en opgetromme­lde hulpdienst­en. In de toekomst is er nog werk te verrichten. “Er is een gigantisch­e opkuis te doen. Het water is weg, maar er is nog veel modder en miserie achtergebl­even.” Hij kondigde een grondige analyse aan over hoe de hulpdienst­en en waterbekke­ns hebben gewerkt. Jan Jambon kondigde aan dat het Vlaams Rampenfond­s zou inspringen om de schade van de getroffen personen te vergoeden. Burgemeest­er Tollenaere legde aan de ministers uit hoe in Heppeneert een drama op enkele centimeter­s voorkomen kon worden. “Ik wil alle lof geven aan de mensen die op welke manier dan ook geholpen hebben. Want als mens voel je je in zo’n situaties altijd klein en kwetsbaar. Het leed is verschrikk­elijk, maar het is mooi om te zien dat er zoveel solidarite­it is,” aldus De Croo.

 ?? DILLEN
FOTO SVEN ?? Onder grote belangstel­ling van pers en publiek kwamen premier De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon een kijkje nemen in Heppeneert.
DILLEN FOTO SVEN Onder grote belangstel­ling van pers en publiek kwamen premier De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon een kijkje nemen in Heppeneert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium