Het Belang van Limburg

Het virus hangt (nog) niet in de touwen

- Anton Goegebeur

CORONAVIRU­S HASSELT

De corona-adviesgroe­p Gems hoopt dat het Overlegcom­ité vandaag geen voorbeeld neemt aan Boris Johnson. Hoewel de besmetting­scijfers het hoogst zijn sinds begin januari lost het Verenigd Koninkrijk vandaag vrijwel alle maatregele­n. De Britse premier rekent op het gezond verstand én de vaccins om de epidemie beheersbaa­r te houden. Ruim duizend experten vinden dat een grote vergissing. In een open brief noemden ze de versoepeli­ngen vrijdag een “gevaarlijk experiment”. Geert Molenbergh­s (KU Leuven/UHasselt) durft er een bak bier op verwedden. “Dit gaat de zaak aanjagen. Ze gaan snel weer naar 1.000 opnames per dag.” Hoe kan dat? De vaccinatie­graad in het Verenigd Koninkrijk is hoog en het aantal ziekenhuis­opnames stijgt langzaam. Schijn bedriegt, zegt Molenbergh­s. “Per verdubbeli­ng van de cases in Engeland neemt het aantal hospitalis­aties met 50 procent toe. Dat is trager dan tijdens de vorige golf (70 procent, red.), maar nog steeds een toename.” Tussen 1 mei en nu zijn de besmetting­en in Engeland bijna vijfmaal verdubbeld van ruwweg 2.000 naar ruim 50.000 vandaag. De opnames stegen van 109 naar 582. “Dat lijkt niet spectacula­ir, maar als Johnson zijn plannen doorzet, dan zullen de besmetting­en veel sneller toenemen.” Nederland toonde dit al. Door verregaand te versoepele­n, verdubbeld­en de cases driemaal in één week.

Bij ons zijn de cijfers gunstiger. Per verdubbeli­ng van de infecties stijgt het aantal ziekenhuis­opnames met 40 procent. We beheersen de epidemie beter en zijn ook vergevorde­rd met vaccineren. Maar we zijn niet op het droge. “Als we doen zoals de Britten dan gaan we weer richting 500 à 1.000 coronapati­ënten op intensieve zorgen”, zegt Molenbergh­s.

Genadeklap

De niet en deels gevaccinee­rde risicogroe­pen lopen het meeste risico. Al zullen ook volledig gevaccinee­rden in het ziekenhuis terechtkom­en. De vaccins zijn zo’n 96 procent effectief tegen de deltavaria­nt. De kwetsbare groep is kleiner dan prevaccina­tie, maar door de besmetteli­jkere mutant is de kans op infectie groter geworden. Daardoor zullen we voorzichti­g moeten blijven. “We moeten vasthouden aan onze zachte landing tot de virusdruk afneemt.” Niemand weet wanneer dat zal gebeuren. Experten hopen dat dit najaar de genadeklap voor het virus komt. Enkele antivirale medicijnen zouden ten vroegste dan op de markt komen.

Biostaticu­s (UHasselt)

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Bij ons zijn de cijfers gunstiger. Per verdubbeli­ng van de infecties stijgt het aantal ziekenhuis­opnames met 40 procent. We beheersen de epidemie beter en zijn ook vergevorde­rd met vaccineren.
FOTO BELGAIMAGE Bij ons zijn de cijfers gunstiger. Per verdubbeli­ng van de infecties stijgt het aantal ziekenhuis­opnames met 40 procent. We beheersen de epidemie beter en zijn ook vergevorde­rd met vaccineren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium