Het Belang van Limburg

Hoe lang mag een aannemer wachten met een beloofde terugbetal­ing?

-

Hasselaar Benny Maesen wacht al maanden op de terugbetal­ing van zijn voorschot door een aannemer. Die verwijst naar de ‘uiterst wettelijke termijn’. “Bestaat niet”, zegt de FOD Economie.

“Kunt u me helpen om aan mijn centen te geraken?” vroeg Benny Maesen zich af. “Het gaat om een conflict met Excellent. Die firma zou een wijnkelder installere­n. Maar nadat ze de werken al drie keer geannuleer­d had, heb ik bedankt voor verdere diensten. In december 2020 kwam ik met de zaakvoerde­r van Excellent overeen dat hij me het volledige voorschot van 1.512 euro zou terugbetal­en, maar er gebeurde niets. Dus nam ik opnieuw contact op. Hij zei dat hij al kosten gemaakt had en dreigde ermee om zijn advocaat dit te laten oplossen. Zo kwamen we tot een nieuw vergelijk. We zouden het voorschot delen. Na lang aandringen, stuurde hij mij in maart een creditnota. Maar hij heeft nog steeds niets gestort. Hij houdt me gewoon aan het lijntje. Daar word je zo moe van.”

NIET OPGELOST

Omdat Benny geen reactie meer kreeg van Excellent, contacteer­de Voor U Opgelost de firma. “De terugbetal­ing loopt in samenwerki­ng met onze advocaat. Meneer heeft de samenwerki­ng opgezegd, waardoor hij rechten verliest. Meer kan ik er niet over zeggen op aandringen van mijn advocaat. Meneer krijgt zijn creditnota teruggesto­rt op de uiterst wettelijke termijn.”

En meer wil Excellent er ook niet meer over kwijt, ondanks herhaaldel­ijk aandringen. Vraag is: wat is die uiterst wettelijke termijn? “Er zijn ons geen wettelijke termijnen bekend voor de terugbetal­ing van een voorschot wanneer een contract opgezegd wordt”, zegt de FOD Economie. “Dit dient naargelang het geval en de concrete omstandigh­eden bekeken te worden, waarbij de ultieme beoordelin­g bij de bevoegde hoven en rechtbanke­n rust.” Excellent onthoudt zich van elke commentaar.

 ?? MINTEN
FOTO SERGE ?? Benny Maesen heeft prima wijn, maar de terugbetal­ing van zijn kelder heeft de allures van Chateau Godot.
MINTEN FOTO SERGE Benny Maesen heeft prima wijn, maar de terugbetal­ing van zijn kelder heeft de allures van Chateau Godot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium