Het Belang van Limburg

Rekenhof: “Ook regering-Jambon zal wachtlijst­en niet wegwerken”

- Yves Lambrix

Hoewel de wachtlijst­en geen juiste inschattin­g geven van de werkelijke noden, zal ook de regering-Jambon die niet kunnen wegwerken. “Omdat de noden groter blijven dan de beschikbar­e middelen, zoekt de regering best naar alternatie­ve oplossinge­n”, zegt het Rekenhof.

Volgende week bespreekt de commissie Financiën en Begroting in het Vlaams Parlement het Rekeningen­rapport 2020 van het Rekenhof. Daarin heeft dit rechtscoll­ege de wachtlijst­en, de bijhorende beleidsini­tiatieven en de begrotings­inspanning­en onderzocht. De gehandicap­tensector valt buiten dit onderzoek.

1. Sociale woningen

Stand: Eind 2019 verhuurden de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen (SHM), het Vlaams Woningfond­s, de sociale verhuurkan­toren (SVK) en de gemeenten in Vlaanderen 171.000 sociale huurwoning­en, terwijl er nog 153.100 gezinnen op de wachtlijst stonden. Daarnaast waren er 57.230 kandidaat-huurders voor een woning via een sociaal verhuurkan­toor - 36.530 stonden op beide wachtlijst­en. Het beperkte sociale huuraanbod in combinatie met de verdunning van de huishouden­s (meer kleinere gezinnen en meer echtscheid­ingen) zijn de belangrijk­ste oorzaak van die groeiende wachtlijst. Omdat de vraag veel groter is dan het aanbod, bedraagt de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning 1.200 dagen.

Beleid: Het relancepla­n Vlaanderen Veerkracht voorziet 250 miljoen euro aan extra kredieten voor de bouw en renovatie van sociale huurwoning­en. Bovenop de 8.612 huurwoning­en die er volgens het groeipad in 2021-2024 bijkomen, zou dit jaarlijks 627 extra SVK-woningen opleveren.

Besluit: De regering moet alternatie­ven zoeken om de groeiende wachtlijst­en tegen te gaan.

2. Erfgoedpre­mies

Stand: De wachtlijst voor de premies voor de restaurati­e en het onderhoud van beschermd erfgoed was in januari opgelopen tot 281,5 miljoen euro. De wachttijd voor dossiers evolueerde op vijf jaar tijd van 42 naar 75 maanden. Het jaarlijks budget voor deze premies is 85 miljoen euro.

Beleid: Deze Vlaamse Regering wil de wachtlijst afbouwen via een bijsturing van de premierege­ls en de inzet van 180 miljoen euro extra in de meerjarenb­egroting en het relancepla­n Vlaamse Veerkracht.

Besluit: Tenzij er middelen bijkomen of het budget voor standaardp­remies afgebouwd wordt, zal de wachtlijst vóór 2024 niet verdwijnen.

3. Woonzorgce­ntra

Stand: Vlaanderen telt vandaag ruim 85.000 rusthuisbe­dden. Na de geplande 9.619 extra woongelege­nheden in 20142019 worden deze legislatuu­r nog eens 5.018 extra bedden voorzien en 1.869 _nieuwe erkenninge­n toegekend.

Beleid: De meerjarenr­aming voorziet in jaarlijkse uitbreidin­gsmiddelen die oplopen tot 140 miljoen euro in 2024. Deze extra middelen dienen hoofdzakel­ijk voor de opvang van de hogere zorgzwaart­e en een verlaging van de werkdruk. Ook via het nieuwe Vlaamse zorgakkoor­d (102 miljoen euro per jaar) worden extra zorgmedewe­rkers aangeworve­n. Extra financieri­ng moet de zorg voor de bewoners beter betaalbaar maken.

Besluit: Het uitbreidin­gsbeleid wordt in grote lijnen uitgevoerd zoals gepland.

4. Jeugdhulp

Stand: De noden blijven hoog, ook al houdt de overheid geen wachtlijst­en bij voor de rechtstree­ks toegankeli­jke hulp. Voor de niet-rechtstree­ks toegankeli­jke hulp doet zij dit wel, al bevat die dubbeltell­ingen en zegt die niets over de wachttijde­n. In 2019 wachtten 2.618 jongeren op een verblijf, 917 op begeleidin­g en 536 op een diagnostie­k (bijzondere jeugdbijst­and).

Beleid: De Vlaamse regering wil het ‘wachtlijst­denken’ in het rechtstree­ks toegankeli­jke aanbod tegengaan door voor alle gezinnen met een hulpvraag binnen de maand een traject te starten. Die snelle interventi­e moet escalaties tegengaan, zodat de vraag naar meer ingrijpend­e hulpvormen en crisisaanb­od in de residentië­le jeugdzorg daalt. Met andere woorden: de Vlaamse overheid wil ingrijpen vóór de situatie ontspoort. Tegelijk komen er deze legislatuu­r in de residentië­le jeugdzorg 132 plaatsen voor minderjari­gen en via het Vlaamse zorgakkoor­d 165 extra jobs bij. In de ambulante jeugdhulp creëert dit akkoord dertig extra banen.

Besluit: Ondanks substantië­le investerin­gen kampt de residentië­le jeugdhulp nog altijd met oplopende wachtlijst­en. Daarom wil de regering de nadruk leggen op een sterker en geïntegree­rd gezins- en jeugdbelei­d.

5. Scholenbou­w

Stand: Ondanks tal van beleidsini­tiatieven groeide de wachtlijst van 253 miljoen euro in 1996 tot 3,7 miljard euro begin dit jaar. Volgens het GO! is er jaarlijks 430 miljoen euro nodig om het scholenpat­rimonium in behoorlijk­e staat te brengen, terwijl de huidige jaardotati­e 80 miljoen euro bedraagt. Beleid: Jambon I heeft een nieuwe investerin­gsgolf van 1 miljard euro aangekondi­gd (Masterplan scholenbou­w 2.0). De meerjarenp­lanning voorziet ook een bijkomende inspanning voor schoolgebo­uwen van 500 miljoen euro. Een groot probleem blijft de doorloopti­jd van ruim tien jaar tussen de subsidieaa­nvraag en de toekenning, zodat de investerin­g plots niet meer nodig, opportuun, vergunbaar of financieel haalbaar kan zijn.

Besluit: Hoewel er geen nauwkeurig beeld van de infrastruc­tuurnoden bestaat, zal ook deze regering die niet volledig kunnen verhelpen.

 ?? FOTO DAVID VAN HECKE ?? Eind 2019 telde Vlaanderen 171.000 sociale huurwoning­en, maar stonden nog altijd 153.100 gezinnen op de wachtlijst.
FOTO DAVID VAN HECKE Eind 2019 telde Vlaanderen 171.000 sociale huurwoning­en, maar stonden nog altijd 153.100 gezinnen op de wachtlijst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium