Het Belang van Limburg

Limburgse moslims trekken massaal naar thuisland om offerfeest te vieren

- Zahra Boufker

Moslims over de hele wereld vieren vanaf dinsdag het offerfeest. Dit vindt plaats op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka. Omdat het offerfeest dit jaar in de zomervakan­tie valt, kiezen opvallend veel Limburgers ervoor om dit, samen met de familie, in hun land van herkomst te vieren.

Afgelopen weekend riep de populaire imam Khalid Benhaddou op sociale media alle Belgische moslims op om de feestelijk­heden rond het offerfeest te beperken of te schorsen. “Aangezien de dag van nationale rouw voor de slachtoffe­rs van de watersnood samenvalt met de dag van het offerfeest heb ik via Facebook een oproep gedaan voor een solidarite­itsactie. Het voelt voor mij als moslim wrang aan om op deze dag het offerfeest te vieren terwijl de rest van het land rouwt om de slachtoffe­rs van de watersnood. Als we werkelijk geconnecte­erd zijn met onze landgenote­n dan zou vieren in deze context een bittere smaak hebben”, klinkt het. Deze facebookpo­st resulteerd­e in heel wat commotie bij voor- en tegenstand­ers. De Gentse imam zag zich genoodzaak­t om de post te verwijdere­n na bedreiging­en. “Ik heb nu opgeroepen om het offergeld te doneren aan de hulpbehoev­enden omdat dit een uitzonderl­ijke situatie is”, aldus imam Khalid Benhaddou.

Tijdelijk slachthuis

Omdat de islamitisc­he kalender 11 dagen korter is dan de Westerse kalender verschuive­n de islamitisc­he feestdagen elk jaar. Nu het offerfeest in de zomervakan­tie valt, hebben veel Limburgse moslims gekozen om hun vakantie te combineren met het vieren van het offerfeest in hun land van herkomst. Ook Fazli Yilmaz, eigenaar van een tijdelijk slachthuis in Genk waar enkel verdoofd mag geslacht worden, is dat opgevallen. “Het klopt dat vele moslimgezi­nnen dit jaar hebben gekozen om het offerfeest in hun thuisland Marokko of Turkije te gaan vieren. Na al die coronamise­rie hebben mensen nood om zonder zorgen hun offerfeest te beleven. We merken ook dat het dit jaar rustiger is dan andere jaren. Een geluk bij een ongeluk, want dit jaar hebben we, hoogstwaar­schijnlijk door corona, invoerprob­lemen gekend om schapen tot in Genk te krijgen. Bovendien zijn de prijzen van de schapen enorm gestegen. Dat betekent dat ons tijdelijk slachthuis dit jaar maar 250 schapen heeft kunnen aankopen. Andere jaren waren dat meer dan 750 schapen”, aldus Yilmaz.

Rituelen

Voor de familie Can uit HeusdenZol­der zal het dit jaar een offerfeest zijn met de hele familie. “We zijn eind juni al vertrokken richting Turkije”, vertelt Erkan Can die samen met vrouw Derya Elbasi en vier dochters momenteel in Turkije vertoeft. “We hebben veel familie in Limburg maar die zijn ook allen afgezakt naar Turkije, om samen op vakantie te gaan en het offerfeest te vieren. We rijden naar het dorp van mijn ouders, daar komen we allemaal samen voor het offerfeest. Mijn ouders die ook in Limburg wonen, mijn tantes, nonkels en grootouder­s zijn hier ook. Hier kunnen we nog echt het offerfeest vieren. Onze kinderen kunnen de rituelen van het slachten met eigen ogen zien gebeuren. Iets wat jammer genoeg in Limburg, na de invoering van het verdoofd slachten, niet meer kan. Zolang we kunnen, zullen we met onze kinderen naar Turkije komen om hier het offerfeest te vieren.”

Ook Najat Arradi uit HouthalenH­elchteren verblijft momenteel met haar gezin in Marokko. “Overal waar je komt, wordt het offerfeest aangekondi­gd”, vertelt Najat. “In de supermarkt­en staan de barbecues en de houtskool uitgestald. Op de weides langs de weg staan de schapen klaar. Het gevoel dat we hier zonder belemmerin­gen het offerfeest kunnen beleven, is bijzonder fijn. En ja, we komen hier ook veel Limburgse Marokkanen tegen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Fazli Yilmaz, eigenaar van een tijdelijk slachthuis in Genk, heeft dit jaar maar 250 schapen kunnen aankopen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Fazli Yilmaz, eigenaar van een tijdelijk slachthuis in Genk, heeft dit jaar maar 250 schapen kunnen aankopen.
 ?? FOTO RR ?? De hele familie Can viert het offerfeest dit jaar in Turkije.
FOTO RR De hele familie Can viert het offerfeest dit jaar in Turkije.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium