Het Belang van Limburg

“Een mentalitei­tswijzigin­g, eindelijk!”

-

“Misschien staat er eindelijk eens een ploeg op die wat onrust kan veroorzake­n in het Brugse huishouden. Ik zie in ieder geval twee kandidaten voor de titel. Twee clubs steken erbovenuit. Club Brugge en Genk. Op alle vlakken.”

“Wat ik daarmee precies bedoel, is het volgende. Eerst en vooral zit je met twee trainers die kunnen voortbordu­ren op hun werk van het vorige seizoen. Hun spelersker­nen zijn intact gebleven of zelfs versterkt. Verder hebben die clubs financiële slagkracht, wat in deze tijden niet evident is. Geloof me, alle andere clubs draaien op dit ogenblik hun sacoche om en zijn hun kleingeld aan ’t tellen. Bij hen zie ik eerder nog spelers vertrekken dan bijkomen. Die problemen kennen ze in Brugge en Genk niet. Het klopt dat bij Antwerp een geldschiet­er zit die slecht tegen zijn verlies kan en veel geld in de club pompt. Maar de handschoen opnemen? Ik heb niet het gevoel dat de Great Old al zo ver staat. Het kan zijn dat ze daar bezig zijn met de samenstell­ing van een sterkere kern dan vorig seizoen. Maar haalt die ook al het nodige rendement? Niet vergeten, ze moeten daar Mbokani, Lamkel Zé en Refaelov vervangen. Bovendien moet dat gebeuren door coach die nieuw is, die nog een inventaris moet maken van het aanwezige materiaal. Dat zijn te veel nieuwighed­en om mee te dingen naar de hoogste kroon.”

Geen Gent-scenario

“Dat gezegd zijnde, ben ik heel erg te spreken over de mentalitei­tswijzigin­g bij Genk. Als Dimitri de Condé mij in het verleden zag, zei hij altijd: Jacky, begin weer niet, hé. Hij bedoelde: maak ons niet groter dan we zijn. Ik hoorde hem ook altijd zeggen: We zijn blij als we de play-offs - met zes! - halen. Terwijl ik een paar jaar geleden bijvoorbee­ld vond dat ze een ploeg hadden om kampioen te worden. Wat ook gebeurd is. Nu hoor en lees ik heel andere dingen. Ze komen er in Genk - eindelijk! een rond voor uit dat ze niks minder ambiëren dan de titel. Ze bevestigen die ambitie ook met hun transfers. Met het oog op het Europees verhaal is de kern verbreed en zijn er jongens gehaald die klaar zijn.” “Natuurlijk houdt zo’n stap en houden zulke voorspelli­ngen een zeker gevaar in. Zo mogen ze in Genk, in tegenstell­ing tot vorig seizoen, hun start deze keer niet missen. Ze moeten vanaf dag 1 tonen dat Club Brugge terdege rekening met hen moet houden. Verder moeten ze pissed off zijn, als er onderweg dingen fout lopen. Niet: Het was een leuke match, maar... Neenee. Man en paard noemen. Hopelijk was dat intern zaterdag al het geval na de nederlaag in de Supercup. Ze moesten lastig zijn. Van daar uit moet de overtuigin­g groeien dat een stap hoger mogelijk is.”

“Ik hoor je zeggen: Gent startte een jaar geleden ook met die ambitie. Juist. Maar dat was vooral de voorzitter. De boodschap van de sportieve mensen klonk anders. Als bij Genk Peter Croonen en Erik Gerits nu zouden rondbazuin­en dat ze kampioen willen worden en de coach houdt zich gedeisd, dan is er iets loos. Maar dat is dus niet zo. Het zijn uitgereken­d de sportief verantwoor­delijken die de lag hoog leggen. Dat maakt het er niet makkelijke­r op, dat zorgt voor extra spanning. Maar dat mag. Wie niet mee wil, moet maar afhaken. Als er zaken niet lopen zoals gepland, moeten vanaf nu in Genk veel lastige mensen rondlopen. Winnen. De rest telt niet. Ik ben blij dat ze in de Luminus Arena zo ver zijn.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? “Club Brugge en Genk steken er op alle vlakken bovenuit”, aldus analist Jacky Mathijssen.
FOTO ISOSPORT “Club Brugge en Genk steken er op alle vlakken bovenuit”, aldus analist Jacky Mathijssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium