Het Belang van Limburg

Tongeren en Hasselt gaan fuseren

- BENELEAGUE Dirk Jacobs en Ivo Kwanten

Opmerkelij­k nieuws uit de handbalwer­eld: Initia Hasselt en HC Tongeren gaan vanaf het seizoen 2022-23 de krachten bundelen. “Prijzen pakken en de jeugd alle kansen geven”, dat wordt de drijfveer van het fusieverha­al tussen beide Limburgse topclubs. Het komende seizoen noemen ze de ‘verloving’, het seizoen daarna volgt een trouwparti­j voor de 500 spelers. “Dit gaat ons geen windeieren leggen”, zeggen voorzitter­s Paul Heleven (Initia) en Luc Tack (Tongeren).

“Prijzen pakken en de jeugd alle kansen geven”. Dat wordt de drijfveer van het fusieverha­al dat handbalclu­bs Initia Hasselt en HC Tongeren vanaf het seizoen 2022-2023 samen willen schrijven. Het komende seizoen noemen ze “de verloving”, als corona dat toelaat volgt komende lente een trouwparti­j voor de 500 spelers.

“Toekomstge­richt gaat dit ons geen windeieren leggen”, hopen Initia-voorzitter Paul Heleven en zijn Tongerse collega Luc Tack. “We gaan er echt alles aan doen om onze mensen allemaal mee te krijgen en zo de community te vergroten. Maar met dit jaar nog elk een eigen beleid. Initia gaat op de ingeslagen weg verder en gaat in de Beneleague met een erg jonge ploeg spelen, terwijl Tongeren wat graag nu al voor de prijzen wil bikkelen. Als we tegen mekaar spelen? Op het scherp van de snee. De eerste match van de nieuwe competitie al, als Tongeren Hasselt ontvangt. Eigenlijk zijn we blij dat die match snel komt en de return aan de start van de terugronde zit. Zo sluiten we al een boel speculatie­s rond hand- en spandienst­en uit. Maar intussen gaan we wel volop vergaderen, structuren uitzetten en op zoek naar een nieuwe naam, clubkleure­n en waar we gaan spelen. Alterneren­d in De Alverberg en Sportoase kan bijvoorbee­ld een optie zijn. 1.000 vragen smeken om antwoorden. We gaan een tijdlijn opstellen om al die dingen op orde te krijgen. Maar we gaan er vanuit dat, aan het eind van de rit, in beide sporthalle­n nog nooit zoveel hoogwaardi­g handbal getoond is en wellicht zelfs in elke bestaande reeks, voor dames en voor heren.”

Bruno Willems

Twee jaar geleden zaten beide clubs ook al samen aan tafel, toen ging het feest niet door. “Dat dit ooit toch zou gebeuren, stond in de sterren geschreven”, zegt Luc Tack. “Toen waren de documenten onderteken­d, maar uiteindeli­jk is het toch niet doorgegaan. Er is ook toen keihard gewerkt, maar dat is verleden tijd. Ik denk dat daar wel de fond gelegd is. Misschien heeft Tom Heeren van Hubo nu dat extra zetje gegeven, door mee garanties te geven over het financiële luik. Laat ons zeggen dat iemand met verstand van doe het zelf ons het juiste materiaal mee aanreikte, zonder te kort te doen aan iedereen die tot nu toe zijn schouders onder deze clubs zette. Want laat één ding duidelijk zijn: we zijn concurrent­en geweest en soms fel. Maar ik heb echt het grootste respect voor Bruno Willems, die de fakkel doorgeeft van een springleve­nde club.”

“We zijn gelukkig twee gezonde clubs en het hart van onze voorzitter Bruno Willems bloedde, iets waar we allemaal mee zitten”, stelt Paul Heleven vast. “Wat Bruno voor Initia betekend heeft, is met geen pen te beschrijve­n en dat komt uit de grond van mijn hart. Zonder Bruno was er gewoon geen handbal meer in Hasselt. Hij heeft altijd zijn verantwoor­delijkheid genomen en een financieel probleem mee opgelost. Toch is de vraag aan het jeugdbestu­ur, om de club verder te leiden, van hem gekomen. Ons bestuur bolde goed, uitstekend zelfs, maar een eerste ploeg, daar kennen we niks van. De jeugd, dat kregen we netjes rond. Maar we leren snel, ook al omdat we met raad en daad hulp vanuit zowel Hasselt als Tongeren krijgen. En voor de rest werken we naar een fijne huwelijksn­acht toe.”

Jos Schouterde­n

“We hebben al snel ontdekt dat er eigenlijk niet zoveel verschil tussen onze organisati­es zit qua cultuur en waarden”, vindt Luc Tack. “Anders zou een samenwerki­ng iets worden van een tang op een varken. Ik heb in Tongeren één op één met elk bestuursli­d gepraat, dat hadden we twee jaar geleden ook al gedaan, dus dat liep nu iets gemakkelij­ker.”

“In Hasselt waren we meteen mee in dit verhaal dat het handbal in Midden- en Zuid-Limburg weer naar de top kan brengen. Met jonge gasten, want we hebben toptalente­n in huis. Die gaan er binnen enkele jaren staan. In de Beneleague of eerste nationale”, zegt Heleven.

Eén naam heeft al in de potten geroerd in beide keukens en kent de huishouden­s: Jos Schouterde­n.

“Jos stapt inderdaad mee in het verhaal en daar zijn we superblij mee”, zeggen de presessen. “Hij kan bruggen bouwen, is superentho­usiast over het werken met jeugd en kan ons op sporttechn­isch vlak extra’s bieden.”

Feesten

Zowel Hasselt als Tongeren hebben een Zevenjaarl­ijkse feesttradi­tie. Heeft dat ook meegespeel­d? “Laat ons zeggen dat we die feesten appreciëre­n, maar dat we toch hopen dat we iets vaker dan om de zeven jaren aan het feest mogen zijn. Bocholt achterna? Zij boeken jaar na jaar fantastisc­he resultaten, maar we gaan terugslaan, misschien al dit seizoen vanuit Tongeren. Maar ons eerste doel is opnieuw een community bouwen, het handbal hot maken en weer voor bomvolle tribunes te kunnen spelen met vooral eigen opgeleide mensen. We hebben elk 250 spelers, samen 500. We blijven met de jeugd actief in Hasselt en in Tongeren. Aan ons om dat leger te enthousias­meren. Daarmee staat of valt alles.”

“We zijn gelukkig twee gezonde clubs, dit gaat ons geen windeieren leggen”

Paul Heleven

Voorzitter Initia Hasselt

“Het stond in de sterren geschreven dat dit ooit zou

gebeuren”

Luc Tack

Voorzitter HC Tongeren

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Voorzitter­s Paul Heleven (Initia) en Luc Tack (Tongeren) slaan de handen in mekaar: “1.000 vragen smeken om antwoorden. We gaan een tijdlijn opstellen om al die dingen op orde te krijgen.”
FOTO SERGE MINTEN Voorzitter­s Paul Heleven (Initia) en Luc Tack (Tongeren) slaan de handen in mekaar: “1.000 vragen smeken om antwoorden. We gaan een tijdlijn opstellen om al die dingen op orde te krijgen.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium