Het Belang van Limburg

Eerste podiumplek voor Liam Everts in EMX250, papa Stefan in tranen

-

Papa Stefan die een traantje wegpinkt. Opa Harry die een flinke slok champagne binnen kapt. Het eerste podium van Liam (16) in de EMX250 zorgde voor veel emoties bij de familie Everts.

“Man, ik ben zó blij voor Liam”, wist tienvoudig wereldkamp­ioen Stefan met zijn vreugde geen blijf. “Ik wist dat dit in hem zat. Het was alleen wachten tot het er eens uitkwam.”

Deze zaterdag dus. In de eerste reeks liet Liam een mogelijk podium nog ontglippen na een late val (vijfde plaats), maar in de tweede reeks toonde de Lummenaar zijn kunnen door heel lang op kop te rijden. Pas in de laatste ronde moest Liam de leiding aan Elzinga overlaten. “Ik zat op het einde helemaal kapot. Daardoor maakte ik een foutje, waardoor Elzinga tot in mijn wiel kon komen. Dat heeft me de reekszege gekost”, zei Everts junior. “Spijtig natuurlijk, maar de blijdschap van mijn eerste podium in deze klasse overheerst toch. Ik hoop dat ik nu definitief vertrokken ben.”

Te jong voor champagne

Wanneer opa Harry vlak voor de persconfer­entie voor de tweede keer de fles champagne aan zijn lippen zet, roept Liam hem toe: Hela, niet te veel hé! “Op het podium heb ik er ook nog met Lapucci over gegekt, omdat ik nog te jong ben om alcohol te drinken. Geniet jij er nu maar van, want over een paar jaar ben ik aan de beurt, zei ik hem.”

Een keiharde werker. Zo wordt Liam door zowel zijn papa als opa omschreven. Liam: “Soms zelfs te hard. De laatste weken heb ik de handrem een beetje opgetrokke­n. Ik ben weer wat dingen buiten motorcross gaan doen. Dat heeft me goed gedaan.”

Het slotwoord is voor papa Stefan. “We hebben nog maar een beetje van Liams kunnen gezien. Hij mist nog ervaring, wat body ook. Kijk naar die andere gasten op het podium. Elzinga is drie jaar ouder, Lapucci zelfs zes. Dat zijn echte kerels. Toch is Liam met hen in de clinch gegaan. Ferm. Ik ben blij dat hij nu beloond wordt voor al zijn noeste arbeid.”

Uitslag: 1. Elzinga ((2+1) 47; 2. Lapucci (1+3) 45; 3. Everts (5+2) 38. EK-stand: 1. Lapucci 95, 2. Horgmo 78, 3. Bonacorsi 62, 4. Everts 58.

 ??  ??
 ?? FOTO GINO MAES ?? Liam Everts op het podium.
FOTO GINO MAES Liam Everts op het podium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium