Het Belang van Limburg

Limburgse An Steegen aan de top bij Barco

- Dominiek Claes

An Steegen, geboren in Tongeren, wordt vanaf 1 oktober co-CEO bij de Kortrijkse beeldvormi­ngsgroep Barco. Zij zal dan samen met Charles Beauduin, tevens de grootste aandeelhou­der van Barco, de groep leiden.

An Steegen is op dit ogenblik nog als technologi­sch directeur (CTO) aan de slag bij materialen­groep Umicore. Maar Steegen kent het bedrijf Barco goed: ze is al meer dan vier jaar ook bestuurder bij het Kortrijkse technologi­ebedrijf.

Het verrassend­e nieuws over de wissel aan de top bij Barco werd vorige vrijdag na de beurs bekendgema­akt. Maandag maakte Barco tevens de halfjaarci­jfers bekend. “De belangrijk­ste uitdaging en ook de grootste opportunit­eit voor Barco zijn om onderzoek, ontwikkeli­ng en innovatie te versnellen”, zo zei Beauduin bij die gelegenhei­d. Hij wil samen met Steegen onder meer de internatio­nalisering van Barco versnellen. “Groei is de grootste uitdaging. Maar die kan je volgens ons niet kopen, we moeten die zelf verwezenli­jken door te investeren in technologi­e, mensen en radicale innovatie.”

Technologi­e

Het duo Steegen-Beauduin vervangt binnenkort zo Jan De Witte, die sinds januari 2017 als CEO aan het hoofd stond van Barco, een bedrijf met meer dan 3.000 medewerker­s. Beaduin, die tevens eigenaar en CEO is van de weefmachin­eproducent Vandewiele, is met 18 procent de grootste aandeelhou­der van Barco. Hij stapte in 2014 als aandeelhou­der in het bedrijf door een pakket aandelen (9,6 procent) van de Vlaamse investerin­gsmaatscha­ppij GIMV over te nemen.

De Tongerse An Steegen is alvast een dame met technologi­e in de genen. Ze studeerde voor burgerlijk ingenieur materiaalk­unde aan de KU Leuven en haalde haar PhD micro-elektronic­a bij Imec. Voor ze in 2018 aan de slag ging als chief technology officer (CTO) bij Umicore, de wereldleid­er in batterijma­terialen voor elektrisch­e voertuigen, was wereldburg­er An Steegen eerst een decennium verantwoor­delijk voor de ontwikkeli­ng van chiptechno­logie bij IBM in New York. Daarvoor stond ze ruim zeven jaar aan het hoofd van R&D-afdeling procestech­nologie bij de Leuvense onderzoeks­instelling Imec.

“Ik ben heel dankbaar voor het prachtige traject bij Umicore, voor alle fantastisc­he mensen met wie ik heb samengewer­kt en voor wat we samen hebben bereikt”, zegt Steegen in een mededeling. “De beslissing om Umicore te verlaten was niet gemakkelij­k en ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen en de steun van de voorbije drie jaar. Tegelijk is dit voor Barco, nu al een wereldleid­er op het gebied van visualisat­ietechnolo­gieën, een uitgelezen kans om zich meer dan ooit te onderschei­den en te groeien dankzij haar baanbreken­de innovaties.”

Steraandee­l

Samen met Beauduin komt de Tongerse aan het hoofd te staan van het beursgenot­eerde bedrijf dat vooral bekend staat om zijn beeldscher­mtechnolog­ie voor de entertainm­entsector (bioscopen) en de gezondheid­ssector. Het steraandee­l van de Brusselse beurs werd flink toegetakel­d door de coronacris­is. De tegenvalle­nde resultaten die maandag bekendgema­akt werden joegen de aandeelhou­ders weer in de gordijnen. Ondanks groeiende bestelling­en kwam de omzet voor de eerste jaarhelft uit op 366 miljoen euro, 10 procent lager dan tijdens het eerste semester van 2020. De winst voor de aftrek van interest, belastinge­n, afschrijvi­ngen en afboekinge­n (ebitda) bedroeg 27,5 miljoen euro, tegenover 40,7 miljoen voor de eerste helft van vorig jaar. Beleggers stuurden het aandeel maandagoch­tend meteen 13 procent lager.

 ?? FOTO RR ?? An Steegen komt samen met Charles Beauduin aan het hoofd te staan van het visualisat­iebedrijf Barco.
FOTO RR An Steegen komt samen met Charles Beauduin aan het hoofd te staan van het visualisat­iebedrijf Barco.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium