Het Belang van Limburg

“Middenmote­r in plaats van potentiële topploeg”

-

“Ik kijk met heel veel zorgen naar Standard. Het trekt de kaart van de jeugd, maar niet op de goede manier waarop het dat vroeger deed. Toen had je met Defour, Fellaini en Witsel jongens die je club twee à drie jaar naar een hoger niveau brachten en die je vervolgens doorverkoc­ht. Nu komt het over alsof ze zelf de markt opgaan om hun talenten na één jaar alweer te verkopen.” “Alles heeft te maken met het tekort aan centen waar Standard mee worstelt. Het is meer een gewone middenmote­r geworden in plaats van een potentiële topploeg. Die realiteit moet men onder ogen komen. Het zal een aantal jaren duren vooraleer dat anders is.” “Standard heeft zeker een aantal gasten met potentieel. Alleen zullen de mensen in Luik niet tevreden zijn met vechten om de achtste of negende plaats. Dat krijg je misschien bij Zulte Waregem uitgelegd, maar op Sclessin krijg je dat niet verkocht. Ik betwijfel of ze klaar zijn voor de competitie­start. Een vaste as en een stramien ontbreken. Er is weinig waar je op kunt voortbouwe­n.”

Geen Amallah en Carcela

“Trainer Mbaye Leye koos ervoor om gevestigde namen als Amallah, Carcela en Lestienne in de voorbereid­ing links te lagen liggen. Amallah was cijfermati­g een belangrijk­e pion, maar in de bekerfinal­e tegen KRC Genk vond ik hem dramatisch. Ook qua inzet en alles wat erbij komt kijken. Maar zolang die drie er nog zijn, is de situatie toch een beetje een blok aan je been. Het maakt het er niet gemakkelij­ker op voor Leye. De start (Genk, Zulte Waregem, Antwerp en Beerschot, nvdr.) is bovendien niet voor de poes. Ik heb wat met hem te doen, want het is niet makkelijk om met het aanwezige materiaal iets in elkaar te steken. Het publiek komt ook terug en gaat de eerste twee of drie keer superentho­usiast zijn. Na een maand ebt dat weg en zal Standard toch moeten gaan presteren. Anders kan dat de taak nog weleens bemoeilijk­en.”

“Nu goed, ze hebben in Luik nog wel wat creativite­it nodig. Het voorbije EK heeft geleerd dat je spelers met een flits gewoon nodig hebt. Passie en strijd moet je hebben, maar brengen je ook maar tot op een bepaalde hoogte. Het huidige Standard zal moeten hopen op PO2-deelname en dat zal al moeilijk genoeg worden. En dat is jammer voor het Belgisch voetbal. Standard is en blijft een grote club waarvan je hoopt dat ze een challenger voor Anderlecht, Club Brugge en co kunnen zijn. Ik vrees dat dat er niet inzit.”

Bevestigin­g Siquet?

“Toch wil ik niet al te negatief zijn. Ik kijk er bijvoorbee­ld naar uit of Hugo Siquet en Nicolas Raskin dit jaar kunnen bevestigen. Raskin is een interessan­te, jonge speler die vooropgaat in de strijd. Ook al speelt hij slecht, dan nog heeft hij er bij wijze van spreken vier onderstebo­ven getrapt. Fans worden daar niet boos op.” “Siquet geniet nog buitenland­se interesse. Hij heeft het vorig seizoen fantastisc­h gedaan en beschikt over het juiste profiel voor het systeem dat we met de nationale ploegen spelen. In onze eerste match met de beloften tegen Kazachstan presteerde hij sterk. Als bondscoach hoop ik uiteraard dat hij die lijn kan doortrekke­n. Het is een verstandig­e jongen die zijn keuze niet zal baseren op de grootsheid van een bepaalde club, maar zeker ook aan speelgeleg­enheid zal denken. Ook Balikwisha was daar trouwens mee bezig. Over de manier waarop zijn vertrek tot stand gekomen is, laat ik mij niet uit. Maar hij kreeg kritiek omdat hij Antwerp boven Club Brugge prefereerd­e, maar uiteindeli­jk was dat een keuze voor minuten. In Kazachstan heb ik ook gezien dat die twee enorm trots waren om erbij te zijn en superinten­s meeleefden. Daar maak ik me dus niet heel veel zorgen over.”

 ?? FOTO BELGA ?? “Ik heb wat met Mbaye Leye te doen, want het is niet makkelijk om met het aanwezige materiaal iets in elkaar te steken.”
FOTO BELGA “Ik heb wat met Mbaye Leye te doen, want het is niet makkelijk om met het aanwezige materiaal iets in elkaar te steken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium