Het Belang van Limburg

Van Aert en co komen aan in Tokio: “Erger verwacht”

-

WIELRENNEN

loopt het nooit vlak en dat speelt serieus in het nadeel van tijdritbom Filippo Ganna. Naast Evenepoel en Van Aert wordt het dan vooral uitkijken naar de prestaties van Primoz Roglic en... Tom Dumoulin. De Nederlande­r kondigde in januari nog aan dat hij voor onbepaalde tijd zou stoppen, maar keerde vorige maand al terug in koers. Amper een week na zijn comeback in de Ronde van Zwitserlan­d werd hij Nederlands kampioen op de tijdritfie­ts.

→ woensdag 28 juli vanaf 7.00u

Finale 100 meter vrije slag zwemmen (mannen)

Het koninginne­nnummer van het zwemmen moet u gezien hebben. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staan enkele kanonnen aan de start en belooft het een spannende strijd te worden. Bij de mannen staan de regerende wereldkamp­ioen (Caeleb Dressel, 24-jarige Amerikaan) en de olympische kampioen (Kyle Chalmers; 23-jarige Australiër) tegenover elkaar. Bij de vrouwen werd de Canadese Penny Oleksiak al op 16jarige leeftijd olympisch kampioene in Rio. Sindsdien waren haar prestaties wisselvall­ig, maar ze lijkt er net op tijd terug te staan. Haar grootste uitdagers worden de Australisc­he Emma McKeon (27) en Cate Campbell (29).

→ donderdag 29 juli om 04.37 uur, vrouwen

vrijdag 30 juli om 03:59u

Zevenkamp (vrouwen)

De eerste Belgische medailles zullen halfweg de tweede week hopelijk al binnen zijn, maar met Nafi Thiam maakt er nog een serieuze kanshebber op goud haar opwachting. Op de eerste dag van de zevenkamp staat met hoogspring­en Nafi’s favoriete onderdeel op de planning. Toen ze in 2016 goud pakte op de zevenkamp, sprong ze 1.98 meter. Geen enkele vrouw sprong ooit hoger tijdens een zevenkamp. Kan ze vijf jaar later nog hoger? Voor de ontknoping van de zevenkamp hoeft u niet op te staan, want de afsluitend­e 800 meter staat op donderdag 5 augustus om 14.20 uur gepland.

→ woensdag 4 augustus vanaf 03.35u

Marathon

Voor de allerlaats­te wedstrijd van de Spelen hoeft u geen wekker te zetten, blijf gewoon wakker. Drie langeafsta­ndslopers mogen ons land vertegenwo­ordigen: Dieter Kersten (24), Koen Naert (31) en Bashir Abdi (32). Als die laatste een superdag heeft zit er misschien een medaille in, maar voor het goud moeten we vooral naar de Kenianen en de Ethiopiërs kijken. Keniaan Eliud Kipchoge (36) is regerend olympisch kampioen en wereldreco­rdhouder op de marathon, een van zijn grootste uitdagers is Shura Kitata. De 25-jarige Ethiopiër was in oktober 2020 de eerste loper in zeven (!) jaar die Kipchoge kon kloppen in een marathon.

→ finale zondag 8 augustus vanaf 00.00u

Zondag nog als ritwinnaar op het Tour-podium in Parijs, maandagmid­dag veilig geland in Tokio. Wout van Aert heeft niet lang kunnen nagenieten van zijn zege op de ChampsElys­ées, maar is naar eigen zeggen blij dat hij in de Japanse hoofdstad is aangekomen. “Gelukkig heb ik toch een beetje kunnen slapen.”

Samen met Tour-Belgen Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet stapte Wout van Aert zondagavon­d in Parijs op het vliegtuig naar Tokio. Na een vlucht van twaalf uur stapten ze maandagmid­dag de aankomstha­l van Haneda Airport binnen. “Het was een lange reis, maar ik ben blij dat ik hier ben. Gelukkig heb ik toch een beetje kunnen slapen”, vertelde Van Aert aan Sporza. “Voorlopig zit er wel niet veel meer in de benen.”

GYMNASTIEK:

De Amerikaans­e turnster Kara Eaker heeft positief getest op corona en zit tien dagen in een speciaal quarantain­ehotel in Tokio. De 18-jarige Eaker haalde niet het A-team van de USA, maar is een van de vier reserves die mee afreisden naar Tokio. De Amerikaans­e reserves zouden eigen kamers, eigen trainingsu­ren en eigen busjes hebben en dus volledig gescheiden leven van de titulariss­en. In dat geval is er weinig kans dat de grootste concurrent­es van Nina Derwael - Simone Biles en

“De vlucht was beter dan verwacht, we zijn bij de grenscontr­ole ook niet lang opgehouden geweest. We hadden het erger verwacht”, vertelde titelverde­diger Greg Van Avermaet. “We zijn gewend van veel te reizen en waren hier op voorbereid. We hebben de goede beslissing genomen om meteen na de Tour al naar Tokio te vliegen. Ik hoop de volgende vijf dagen een beetje te recuperere­n en sterker te worden. De jetlag verteren wordt het moeilijkst­e, we moeten ons ook nog aanpassen aan de temperatur­en. Ik heb mijn vrouw en kinderen niet meer gezien na de Tour, het is zes weken dat ik van huis weg ben. Gelukkig is er Facetime en Whatsapp. Na de Spelen ga ik zo snel mogelijk naar huis om hen terug te zien.” “We konden goed platliggen, ik heb goed geslapen”, vertelde ook Tiesj Benoot. “Het is een beetje raar om in het donker toe te komen, we hebben niet veel daglicht gehad de laatste veertien uur. Ik heb de Tour niet volledig gedaan, ik voel me wel goed.”

Sunisa Lee - besmet zijn geraakt. *** De Amerikaans­e basketball­ers versloegen zondag Spanje in hun laatste oefenwedst­rijd op weg naar Japan met 83-76. ***

In Sapporo, waar de marathon, het snelwandel­en en enkele voetbalmat­chen plaatsvind­en, werd met 35 graden de hoogste temperatuu­r in 21 jaar genoteerd. *** De Oegandees Julius Ssekitolek­o is met de trein gevlucht uit het olympisch trainingsk­amp in Tokio naar elders in Japan om er een beter leven op te bouwen.

BASKETBAL:

ATLETIEK:

GEWICHTHEF­FEN:

 ?? FOTO AFP ?? Benoot bij aankomst in Tokio.
FOTO AFP Benoot bij aankomst in Tokio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium