Het Belang van Limburg

Wat u moeten over Shakhtar Donetsk, het voorlaatst­e obstakel richting Champions League

-

KRC Genk treft een club van stand in de derde voorronde van de Champions League. Een portret van Shakhtar Donetsk.

1 Mijnclub is nummer 18 in Europa

Shakhtar betekent letterlijk kompel en heeft dus dezelfde mijnwerker­sroots als KRC Genk. De Oekraïense club staat op de 18de plaats op de UEFA-ranglijst, 63 plaatsen boven Genk. Shakhtar doet net beter dan… Ajax en Napoli.

2 Twee keer te sterk voor Real

Het meestal in oranje aantredend Shakhtar dankt zijn hoge ranking aan vier opeenvolge­nde deelnames aan de Champions League. Daarin boekte het bovendien erg opmerkelij­ke resultaten. Zo klopten de Oekrainers vorig seizoen zowel uit als thuis Real Madrid in de groepsfase. Tegen Inter werd twee keer gelijkgesp­eeld, uiteindeli­jk braken twee zware nederlagen tegen Gladbach Shakhtar zuur op. In de achtste finales van de Europa League was nadien AS Roma te sterk.

3 Voormalig winnaar UEFA Cup

Shakhtar stapelde niet alleen dertien landstitel­s en evenveel nationale bekers op, het won in 2009 ook de laatste editie van de UEFA cup. In de finale moest Werder Bremen na verlenging­en voor de bijl (2-1). Man van de match Darijo Srna speelde in totaal 536 wedstrijde­n voor de club en is er sinds vorig jaar technisch directeur.

4 Trainer gehaald bij Sassuolo

Enkele maanden geleden tekende Roberto De Zerbi (42) een tweejarig contract als nieuwe coach van de mijnclub. Hij werd weggehaald bij Sassuolo, waarmee hij knap achtste eindigde in de Serie A. De Zerbi volgde de Portugees Luis Castro op, onder wie Shakhtar voor het eerst in vijf jaar naast de landstitel greep.

5Shakthar

Speeltje van miljardair

heeft zijn status te danken aan de financiële inspanning­en van eigenaar Rinat Achmetov (54), die zijn vermogen van naar schatting 7 miljard euro hoofdzakel­ijk bij mekaar schraapte in de steenkool- en staalindus­trie. Achmetov is dit jaar 25 jaar eigenaar van de club en kan topspelers lokken met jaarlonen van drie tot vijf miljoen euro.

6Omdat

Voetballen in Kiev

de politieke situatie in het oosten van Oekraïne nog steeds te onzeker is, moet Shakhtar zijn thuiswedst­rijden al zeven jaar afwerken aan de andere kant van het land. Na enkele seizoenen in Lviv en Charkov is de thuishaven nu al een poos het Olympisch Stadion van Kiev. Slechts enkele duizenden van de 70.000 plaatsen zullen er worden ingenomen.

KRC Genk houdt goeie herinnerin­gen over aan het stadion: Racing klopte er acht jaar geleden in de Europa League Dynamo Kiev met 0-1 dankzij een doelpunt van Julien Gorius.

7Er

Ex-club van Malinovsky­i

zijn nog raakpunten met KRC Genk. Zo is Shakhtar de exclub van Ruslan Malinovsky­i, die enkele topjaren beleefde in de Luminus Arena. Malinovsky­i kwam voort uit de sterke voetbalsch­ool van de club, al dankt die zijn sportieve successen vooral aan de geslaagde transfers van Braziliaan­se toptalente­n. Die brachten ook vaak veel geld in het laatje, zo verhuisde enkele jaren geleden Fred voor 59 miljoen euro naar Manchester United.

8Ook

Spits gevonden bij Ajax

in de huidige A-kern lopen maar liefst 14 al dan niet genaturali­seerde Braziliane­n rond. Waaronder de nieuwkomer­s Pedrinho (Benfica, transferso­m 18 miljoen) en Marlon (Sassuolo, 12 miljoen). Nog een opvallende nieuwkomer is de bonkige spits Lassina Traoré, voor wie tien miljoen werd neergeteld bij Ajax. Hij moet de afwezighei­d van vedette Junior Moraes opvangen, die is nog enkele maanden out met een kruisbandb­lessure.

9Net

Matige voorbereid­ing

zoals KRC Genk start Shakhtar volgend weekend aan de nationale competitie. De uitslagen in de voorbereid­ing spraken vooralsnog niet tot de verbeeldin­g. Tijdens een stage in Oostenrijk werd verloren van het Poolse Czestochow­a (1-2), gelijkgesp­eeld tegen Schalke 04 (0-0) en gewonnen tegen Türkgücü München (2-1).

10Jos

Hoop bij Jos Daerden

Daerden, assistentc­oach bij de Genkse beloften, was 15 jaar geleden trainer bij Metallurg Donetsk, is getrouwd met een vrouw uit Donetsk en volgt het voetbal er nog steeds op de voet. Hij acht KRC Genk niet kansloos. “Omdat Shakhtar al een poos van zijn pluimen heeft gelaten. De hoofdoorza­ak is de onzekere situatie in de stad, waardoor ze al zeven jaar niet meer thuis voetballen. Dat heeft repercussi­es voor het budget, maar schrikt ook buitenland­se spelers af. Die zijn niet meer van het niveau van Fernandinh­o of Willian. Ze verloren de titelstrij­d tegen Kiev, dat zonder de coronaaanv­al bij Club vorig seizoen nooit Brugge zou hebben uitgeschak­eld. Het wordt natuurlijk niet makkelijk; maar ik geef ons zeker een goeie kans.”

“Shakhtar heeft van zijn pluimen gelaten,

de buitenland­se spelers zijn niet meer van het niveau van Fernandinh­o of

Willian”

Jos Daerden

Ex-trainer Metallurg Donetsk

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Thibaut Courtois moest vorig seizoen met Real twee keer de duimen leggen voor Shakhtar.
FOTO REUTERS Thibaut Courtois moest vorig seizoen met Real twee keer de duimen leggen voor Shakhtar.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? In het bijzijn van vrouwelijk schoon stelde Shakhtar uitgereken­d op de dag van de loting zijn nieuwkomer­s voor. Marlon (l.), Traoré (m.) en Pedrinho (r.), komen over van respectiev­elijk Sassuolo, Ajax en Benfica.
FOTO EPA-EFE In het bijzijn van vrouwelijk schoon stelde Shakhtar uitgereken­d op de dag van de loting zijn nieuwkomer­s voor. Marlon (l.), Traoré (m.) en Pedrinho (r.), komen over van respectiev­elijk Sassuolo, Ajax en Benfica.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium