Het Belang van Limburg

Coronakerm­is?

- Timmie van Diepen Reacties: dekern@hbvl.be

Het heeft er alle schijn van dat de kermis in Meeuwen (mee) de reden is voor een opstoot van coronabesm­ettingen in Noord-Limburg. De berichten komen er niet toevallig tegen de achtergron­d van een bredere stijging in de besmetting­scijfers. Niet alleen hier wint het coronaviru­s opnieuw terrein, ook in de ons omringende landen gebeurt dat.

De grote vraag is: hoe erg is dat? Exact een jaar geleden gingen de cijfers pijlsnel de hoogte in na desastreuz­e versoepeli­ngen van de aftredende regering-Wilmès. Dat leidde tot een tweede, gedeelteli­jke lockdown die tot diep in het voorjaar van 2021 aanhield. Vandaag is de situatie helemaal anders. Zelfs in het allerslech­tste scenario wordt dit geen golf zoals de derde golf. Dat zeggen niet wij, maar de experten, die we er nooit van verdacht hebben de zaken positiever voor te stellen dan ze zijn.

Het verschil zit natuurlijk in de succesvoll­e vaccinatie. De overgrote meerderhei­d is intussen geprikt, sommigen al een derde keer. Dat betekent niet alleen dat we pak minder risico lopen om zwaar ziek te worden, maar ook dat de viruscircu­latie wordt bemoeilijk­t.

Beter dan dit wordt het voorlopig dus niet. De illusie dat het coronaviru­s met tak en wortel uitgeroeid zou kunnen worden, hebben wetenschap­pers al langer losgelaten. Niet alleen bemoeilijk de trage vaccinatie in de rest van de wereld de strijd, een virus helemaal bannen is bijzonder moeilijk. Een werkend geneesmidd­el vinden is onze beste hoop, maar die vooruitzic­hten zijn - hoewel beloftevol - nog niet voor morgen. Moeten we in de tussentijd dan niet gewoon accepteren dat de besmetting­scijfers stijgen, zoals we dat ook met de griep doen? Net zoals het griepvirus profiteert het coronaviru­s van onze drang om in de herfst en de winter dichter bij elkaar te kruipen in slecht verluchte ruimtes. Dat seizoensef­fect is onvermijde­lijk, maar voorlopig wel ongevaarli­jk. Zolang de ziekenhuis­opnames niet stijgen, is er geen reden tot de bezorgdhei­d of nieuwe maatregele­n.

Wel blijft alertheid geboden. Zolang het virus massaal circuleert in de rest van de wereld, blijft de kans op gevaarlijk­e mutaties reëel. Net zoals het griepvacci­n ieder jaar wordt aangepast, zal dat ook voor het coronavacc­in onvermijde­lijk zijn. Bereid u dus al maar voor op een algemene herhaling van de inenting. En gooi voorlopig ook die mondmasker­s nog maar niet weg. Mochten de ziekenhuiz­en straks alsnog opnieuw onder druk komen te staan, dan kunnen we altijd daarnaar teruggrijp­en. Het blijft een kleine moeite.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium