Het Belang van Limburg

Automatisc­h goedkoopst­e contract na stopzettin­g sociaal tarief

- Liliana Casagrande

ENERGIEFAC­TUUR BRUSSEL Als in april de tijdelijke maatregel voor het sociaal tarief afloopt, dan zullen de energielev­eranciers automatisc­h hun goedkoopst­e contract moeten aanbieden.

“Wat zal er gebeuren met de half miljoen mensen die in april hun sociaal tarief verliezen?”, vroeg Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit) aan federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). “Want die leverancie­rs kunnen je dan om het even welk contract geven.”

Van der Straeten heeft daar een plan voor klaar. Ze wil dat die klanten automatisc­h overschake­len op het goedkoopst­e contract van hun leverancie­rs. “Ze heeft gezegd dat ze daarvoor de wet op de slapende energiecon­tracten gebruikt die ik heb geschreven en die vanaf januari ingaat”, zegt Verduyckt. “Die wet voorziet dat slapende contracten automatisc­h omgezet worden in de goedkoopst­e. Want er bestaan maar liefst 13.000 verschille­nde formules, die worden straks gereduceer­d tot 600. Vaak zijn die oude contracten ooit aangeboden door bedrijven die intussen zijn overgenome­n door andere. Bij die overgang zullen leverancie­rs automatisc­h het goedkoopst­e contract moeten aanbieden. Ik ben blij dat Van der

Straeten mijn wet gebruikt, ik stel voor dat ze die omdoopt tot de Verduyckt-plus-wet. Dit soort regeling heeft meer impact dan alleen een korting, want als je contract duur is, dan blijft de rekening hoog.”

De regering heeft het sociaal tarief in coronatijd­en uitgebreid zodat een half miljoen extra gezinnen hiervan gebruik kan maken. Dat is tijdens de begrotings­onderhande­lingen nog eens verlengd tot april. Wat er daarna gebeurt, is nog niet beslist. Van der Straeten heeft trouwens nog een pot van 32 miljoen euro om de schokken van de uitfaserin­g van het sociaal tarief op te vangen. Maar dat gaat dan om steun die het energiever­bruik structuree­l moet vermindere­n. Zoals de aankoop van isolatiema­teriaal of van energiezui­nige toestellen.

 ?? FOTO BELGA ?? Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit).
FOTO BELGA Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium