Het Belang van Limburg

Lerarentek­ort ruim verdubbeld

- Beau Melders

ONDERWIJS HASSELT

Algemeen directeur Carlo Geysens van scholengro­ep GO! Next houdt zijn hart vast. Momenteel staan er zo’n 40 vacatures open binnen zijn gemeenscha­psonderwij­s. “Nu de coronacijf­ers weer stijgen, vrees ik nog meer uitval. Zowel in het lager onderwijs als het secundair raken vacatures voor Frans, ICT en godsdienst maar niet ingevuld. Van mijn collega’s bij PXL en UCLL hoor ik dat het aantal studenten in de lerarenopl­eiding slinkt. Hoe gaan we dit oplossen?”

Knelpuntbe­roep

Leerkracht­en staan al enkele jaren op de lijst van knelpunten­beroepen van VDAB. Dit jaar lijkt het lerarentek­ort nog nijpender en vroeger te pieken dan anders. Momenteel staan er een recordaant­al van 1.592 vacatures open. In Limburg gaat het om 114 vacatures, ruim het dubbel van dezelfde periode vorig jaar. Volgens VDAB ligt het werkelijke aantal openstaand­e vacatures nog veel hoger.

Directies moeten creatief zijn om nog iemand voor de klas te krijgen en achterstan­d te beperken. Bij GO! Next Level X in Hasselt zijn dit schooljaar twee gepensione­erde leerkracht­en aan de slag, vertelt directeur Stijn Valkeneers. “Onze vacatures katholieke godsdienst en voeding raakten maar niet ingevuld. De twee leerkracht­en zouden op 1 juni van dit jaar op pensioen gaan. We hebben ze teruggeroe­pen omdat het niet anders kan.”

Werkdruk

Door het overaanbod aan vacatures wisselen leerkracht­en ook steeds vaker van school. Dat zorgt bij het Sint-Elisabeth in Wijchmaal (Peer) voor problemen. Het buitengewo­on onderwijs krijgt drie vacatures maar niet ingevuld. “Onze jongeren hebben speciale noden, wat het werk zwaarder maakt”, vertelt personeels­directeur Thérèse Serroyen. “Nu er zoveel vacatures openstaan, ruilen meer en meer leerkracht­en het BUSO in voor ASO.”

Een gevolg van de toegenomen werkdruk meent Serroyen. Vorig schooljaar kregen de leerlingen OV4 drie weken lang geen Franse les. Een oplossing was er niet en de leerlingen liepen achterstan­d op.“Tien jaar geleden had je tien kandidaten, nu ben je blij als je er eentje hebt. We behelpen ons maar we kunnen moeilijk heel de school laten vollopen met kleuterlei­dsters. Ook wij hebben nood aan regenten.”

Believer

De directies hopen dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het beroep snel opnieuw aantrekkel­ijker maakt. Carlo Geysens van scholengro­ep GO! Next ziet het anders niet goed komen.“De instap aan leerkracht­en is niet alleen laag, de uitstroom is ook groot. Het is gewoon financieel aantrekkel­ijker om in de privésecto­r te gaan werken. Je moet al een echte believer zijn om nog in het onderwijs te gaan staan.” Ook Christel Schepers van het Atlascolle­ge in Genk wil een opwaarderi­ng van het beroep om opnieuw jonge mensen aan te trekken. “Het aanbod is uitgeput. Voor tijdelijke opdrachten behelpen we ons momenteel met directeurs, gepensione­erden en studenten die bijna zijn afgestudee­rd. De werkdruk moet naar beneden en zij-instroom - de overstap van privésecto­r naar onderwijs - moet aantrekkel­ijker worden.”

Anciënnite­it

Directeur GO! Next Level X

Om het tekort in Vlaanderen op te vangen, overweegt minister Weyts om het gedetachee­rd onderwijsp­ersoneel terug te schroeven. Momenteel werken zo’n 1.500 personeels­leden uit het onderwijs buiten de scholen, bijvoorbee­ld bij ouderveren­igingen of Europese instelling­en. Afgelopen jaren werden ook al andere maatregele­n getroffen. Wie bijvoorbee­ld de overstap maakt vanuit de privésecto­r, kan voor knelpuntbe­roepen tot acht jaar anciënnite­it meedragen.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Peltenaar Yvo Vanlessen (76) gaf in mei na achttien jaar opnieuw wiskunde omdat WICO Sint-Maria geen vervanging vond.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Peltenaar Yvo Vanlessen (76) gaf in mei na achttien jaar opnieuw wiskunde omdat WICO Sint-Maria geen vervanging vond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium