Het Belang van Limburg

Gasprijs daalt dankzij warm herfstweer

- Kristof Simoens

ENERGIE HASSELT Begin deze maand stond de gasprijs heel even op 160 euro per megawattuu­r, vorige week was die gedaald tot net boven 100 euro per MWh en dinsdag stond de gasprijs op 90,49 euro. Hebben we het ergste achter de rug?

De prijs van een megawattuu­r (MWh) gas daalde dinsdagoch­tend met 3,7 procent naar 90,49 euro. Een megaversch­il met de 160 euro waartegen de Nederlands­e TTF-Future – een referentie­prijs voor aardgas in onze contreien – begin deze maand nog noteerde. Ook de gasprijs in het Verenigd Koninkrijk ging zo’n acht procent lager.

Prima weertje

De daling van de Europese gasprijs hebben we te danken aan het prima herfstweer: winderig en relatief warm. Naar verwachtin­g gaan windmolens donderdag in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zelfs meer elektricit­eit produceren dan ooit. Ook de relatief hoge temperatur­en aan het begin van het stookseizo­en drukken de gasprijs. “Het is echter nog te vroeg om nu al te concludere­n dat de gasprijs aan het normaliser­en is”, zegt Matthias Detremmeri­e, trader bij energiemaa­tschappij Elindus. “Als je al van ‘normaliser­en’ kunt spreken, want gas is vandaag nog altijd vier keer duurder dan vorig jaar en pakweg drie keer duurder dan in 2019, vóór corona.”

De specialist verwacht niet dat we die exuberante prijzen van begin deze maand nog snel zullen zien, “op misschien af en toe een uitzonderl­ijke piek na”, en denkt dat de gasprijs stapje per stapje zal dalen, “tenminste als de Russische president Poetin geen olie op het vuur giet.”

Politiek schaakspel

Alles draait rond de omstreden Nord Stream 2-pijplijn.

“Als we de leveringen via deze route kunnen verhogen, zou dat de druk op de Europese energiemar­kt substantie­el verlichten”, had Poetin vorige week nog opgemerkt. “Maar door administra­tieve barrières kunnen we dat niet.”

En dan had hij het niet alleen over de vergunning die de Duitse energiereg­ulator nog moet afleveren, maar ook over de economisch­e sancties van de EU tegen Rusland. “Het is nu afwachten hoe Brussel en Berlijn zullen reageren”, zegt Matthias Detremmeri­e.

 ?? FOTO AFP ?? De EU en Rusland zijn verzeild in een politiek steekspel rond de omstreden Nord Stream 2-pijplijn.
FOTO AFP De EU en Rusland zijn verzeild in een politiek steekspel rond de omstreden Nord Stream 2-pijplijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium