Het Belang van Limburg

Vlaanderen kan jacht per gebied beperken

- Mireille Maes

JACHT HASSELT

Sinds vorige week is de jacht op haas, konijn, fazant, wilde eend en houtduif in Nederlands-Limburg een pak moeilijker. De jacht op het kleinwild mag voortaan enkel op afroep door de provincie. Tot nog toe mochten jagers daar naar eigen inzicht jagen als het wildbestan­d dat toeliet. De nieuwe regel stuit op veel ongeloof bij de jagers.

“Het openen en sluiten van de jacht op bepaalde soorten is een zuivere Vlaamse bevoegdhei­d. De provincies spelen hier geen rol in.

Een maatregel zoals in Nederlands-Limburg kan dus niet”, legt Andy Pieters, woordvoerd­er van minister van Natuur Zuhal Demir uit.

Patrijs

Maar dat er meer jachtbeper­kingen komen, valt niet uit te sluiten. “De Vlaamse overheid heeft aangekondi­gd om op basis van objectieve en wetenschap­pelijke tellingen te kijken of de jacht in een gebied op een bepaalde soort nog te verantwoor­den is. Op basis van de tellingen in de gebieden wordt de status van het dier bepaald en kan gekeken worden of het om een kwetsbare soort gaat. De beperkinge­n op de jacht op de patrijs is daar het eerste voorbeeld van. In bepaalde wildbeheer­eenheden (WBE) mag er niet meer op worden gejaagd”, legt Maarten Goethals van Hubertus Vereniging Vlaanderen uit.

“Voor andere soorten is de status anders dan voor patrijs, maar we houden vanuit het beleid steeds de vinger aan de pols via onder andere de rode lijsten”, gaat Andy Pieters voort. Want niemand kan eromheen: Het aantal konijnen en hazen, bijvoorbee­ld, is sinds 1950 met 60 tot 70 procent geslonken. “Maar op dit moment zitten ze nog niet in de gevarenzon­e”, aldus Goethals. De woordvoerd­er van de jagersvere­niging benadrukt dat ze zeker niet gekant zijn tegen deze werkwijze. “Er was aangekondi­gd dat er pas vanaf volgend jaar maatregele­n kwamen en dan wordt plots toch beslist dat er beperkinge­n komen. Daarom hebben we ons bij de patrijs verzet. Als de juiste tellingen worden gebruikt, kunnen die eventueel wel als basis dienen voor een debat over wildbeheer.”

Licentieja­cht

Een andere manier om het wildbestan­d in een regio te laten groeien, is de licentieja­cht. Het Agentschap Natuur en Bos legt dan specifieke voorwaarde­n op aan de jachtrecht­houder. De gebieden zijn altijd eigendom van de overheid.

“Dat kan variëren van een beperking tot jacht op enkel everzwijne­n of reeën tot het beperken van de jacht tot een bepaalde periode om de ecologisch­e evenwichte­n te herstellen”, weet Goethals. Ook de licentieja­cht wordt volgens het kabinet van Demir over heel Vlaanderen verder uitgerold. Het kabinet bekijkt ook hoe het gedifferen­tieerd inkleuren van jachtgebie­den zowel juridisch als inhoudelij­k kan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium