Het Belang van Limburg

16.000 euro tipgeld en strafrecht­elijk onderzoek naar geschoten wolf in Nederland

- Mireille Maes

STROE/GELDERLAND

In Nederland is 16.000 euro verzameld voor de gouden tip die naar de schutter leidt die een mannetjesw­olf in Gelderland heeft gedood. Het dier werd begin oktober gevonden in Stroe. Intussen is er ook een strafrecht­elijk onderzoek gestart.

Nederland heeft sinds kort zijn eigen Naya-verhaal. De wolf leefde op de Zuidwest-Veluwe en vluchtte vermoedeli­jk richting Stroe nadat hij door een of meerdere kogels werd geraakt. Natuurlief­hebbers verzamelde­n intussen al 16.000 euro om de dader te vinden. En de giften blijven binnenkome­n. De faunabesch­erming vindt het van groot belang dat de schutter wordt opgespoord en berecht. Als deze daad onbestraft blijft, zou dat meer liquidatie­s van wolven kunnen uitlokken.

30.000 euro

Ook in Vlaanderen is er nog altijd een premie van 30.000 euro in het onderzoek naar de dood van Naya. Alleen is de dader, dik 2,5 jaar na de feiten, nog steeds niet gevonden. Het geld staat te wachten op een rekening tot de gouden tip komt.

Het gerechteli­jk onderzoek lijkt op dit ogenblik vast te zitten. Al dachten de initiatief­nemers (Natuurhulp­centrum, Animal Rights en Vogelbesch­erming Vlaanderen) dat het bedrag voldoende groot was om iemand te verleiden uit de biecht te klappen. Niet dus.

WOLF

Gevangenis­straf

Het doden van de wolf - die de hoogste Europese beschermin­g geniet - is zowel in België als in Nederland een ernstig misdrijf. In Nederland riskeren daders een gevangenis­straf tot 3 jaar of een geldboete tot 21.750 euro. In België is de strafmaat onlangs verhoogd tot vijf jaar gevangenis­straf of een boete tot 500.000 euro.

 ?? FOTO ANB ?? In Nederland hebben ze met de doodgescho­ten wolf van Stroe hun eigen Naya-verhaal.
FOTO ANB In Nederland hebben ze met de doodgescho­ten wolf van Stroe hun eigen Naya-verhaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium