Het Belang van Limburg

Strijd tussen Polen en EU op hoogste niveau uitgevocht­en

- Hannes Cattebeke

Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen heeft in het Europees Parlement de Poolse premier Mateusz Morawiecki tot de orde geroepen. De onenigheid is daarmee uitgesprok­en op het hoogste niveau. “Maar geen van beide kampen zal toegevinge­n doen”, zegt professor Hendrik Vos.

Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen sprak gisteren in het Europees Parlement nog maar eens haar bezorgdhei­d uit over de koers die de Poolse regering vaart. “De Polen wilden democratie, ze wilden de vrijheid om zelf hun regering te kiezen en ze wilden onafhankel­ijke rechtbanke­n om hun rechten te verdedigen. Het recente arrest van het Pools Grondwette­lijk Hof zet dat allemaal op de helling.” Von der Leyen dreigde met het niet goedkeuren van het Poolse herstelpla­n maar kondigt nog geen sancties aan, tot ongenoegen van een meerderhei­d van de Europese parlementa­iren. “We praten nu al jaren” zegt Hilde Vautmans (Open Vld). “Het heeft nog niets uitgehaald.”

De Poolse premier Mateusz Morawiecki verdedigde vurig het arrest, “ook al zie ik aan jullie gezichten dat jullie het niet met me eens zijn”. Hij denkt er niet aan om uit de EU te stappen, “maar er zijn grenzen aan de Europese bevoegdhed­en”. Morawiecki is net zoals het Pools Grondwette­lijk Hof van oordeel dat de nationale grondwet de hoogste wet is in de EU. De dreiging met financiële straffen noemde hij “onaanvaard­baar”.

Dat laatste is wel het meest evidente instrument om de Polen op andere gedachten te brengen. Een klassieke inbreukpro­cedure bij het Europees Hof van Justitie lijkt in dit conflict weinig zoden aan de dijk te zetten.

Sancties

Eind deze week is er een Europese top waar een nieuwe clash wordt verwacht tussen Morawiecki en het gros van de andere lidstaten. De Poolse premier krijgt wel steun van Hongarije en Slovenië, die zelf op ramkoers liggen met de Europese instelling­en. In een voorafname op die vergaderin­gen noemt premier Alexander De Croo (Open Vld) het Poolse arrest “een directe bedreiging voor onze welvaart en veiligheid, ook in België, omdat de Europese samenwerki­ng essentieel is”.

Toch zal het voorlopig bij ronkende verklaring­en blijven. “Dit zal nog een eindje doorgaan”, zegt professor Europese Politiek Hendrik Vos (UGent). “Geen van beide kampen zal toegevinge­n doen. Mogelijk komen er sancties die Polen echt pijn kunnen doen. Maar men zal vermijden om het echt op de spits te drijven.”

“Polen zal uiteindeli­jk moeten buigen”, verwacht Vos. “Maar dit krijg je pas opgelost als je daar een nieuwe regering krijgt.” Voorlopig worden de protesten in Warschau nog gedragen door burgerrech­tenen vrouwenbew­egingen die zich bedreigd voelen. Mocht er effectief een deel van de 23 miljard euro voor het economisch herstel worden ingehouden, wordt het ongenoegen misschien breder. In afwachting doet de Commissie nog even alsof ze “het Poolse arrest nog aan het onderzoeke­n is”, aldus Von der Leyen. Meer dan wat tijdrekken is dat niet.

 ?? FOTO EPA ?? Toen de Poolse premier Mateusz Morawiecki er door de voorzitter van het Europees Parlement op gewezen werd dat hij zijn afgesproke­n spreektijd ruim overtrad, reageerde hij met: “Stoor mij niet alstublief­t!”
FOTO EPA Toen de Poolse premier Mateusz Morawiecki er door de voorzitter van het Europees Parlement op gewezen werd dat hij zijn afgesproke­n spreektijd ruim overtrad, reageerde hij met: “Stoor mij niet alstublief­t!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium