Het Belang van Limburg

Nu ook omgevallen boom en glad fietspad in verkeersbu­lletin

-

MOBILITEIT

BRUSSEL

Een defecte fietslift aan de Schelde in Antwerpen, een omgevallen boom of een spekglad fietspad waar de strooidien­sten nog niet gepasseerd zijn. Vanaf nu zullen Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel daarvoor waarschuwe­n. Maar waarom eigenlijk, VRT-verkeersex­pert Hajo Beeckman?

Waarom krijgen we in de VRT-verkeersbu­lletins plots informatie over een versperrin­g van het fietspad op de Lindekensb­rug in Zottegem?

“Het verkeersbu­lletin draait sinds 1979 mee, op alle radionette­n van de VRT. Koning auto stond daarin centraal. Soms meldden we een onderbroke­n treinlijn, maar daar bleef het bij. Door de lange files en de komst van de elektrisch­e fiets rijden steeds meer mensen met de fiets naar het werk. De fiets is een pendelmidd­el geworden en moet dan ook aandacht krijgen in ons verkeersov­erzicht.”

Wat heeft een automobili­st daaraan?

“Voor de automobili­st die vijf dagen in de file staat om naar zijn werk te bumperen zal dat too much informatio­n zijn. Maar meer en meer chauffeurs kiezen voor afwisselin­g. Twee dagen telewerk, één dag de auto in om klanten te zien en de rest van de week pendelen met de trein of op de fiets. Het is belangrijk dat ze alle verkeersni­euws mee hebben.”

Hoeveel fietsberic­hten krijgen we zo per dag?

“Maximaal drie berichten per bulletin. De meldingen moeten actueel zijn en acuut. Het heeft weinig zin om een wegversper­ring te melden die er al drie weken ligt. Vrachtwage­ns geparkeerd op het fietspad in Olen of een spekglad wegdek, daar maken we dan weer wel iets over. Omdat er gevaar dreigt.”

Hoe geraken jullie aan die fietsinfor­matie?

“Net zoals automobili­sten ongevallen kunnen ingeven via de Waze-app, kunnen fietsers hetzelfde doen via de app van de Fietsersbo­nd (verkrijgba­ar via Google Play of de App Store, nvdr.). Wij krijgen een kopie van die melding op de verkeersre­dactie. Wie iets wil doorgeven, zet voor de veiligheid het best zijn fiets even aan de kant. Voor de duidelijkh­eid: de Fietsersbo­nd-app is enkel een meldingsap­p, geen navigatiea­pp. Bedoeling is de applicatie verder te ontwikkele­n.”

Is er echt zoveel behoefte aan verkeersin­formatie voor fietsers?

“Een dik jaar geleden stuurde ik een tweet waarin ik polste of ook fietsers extra info op de radio zouden willen. Die tweet ging viraal. Er is dus zeker een nood. Tegelijk willen we sensibilis­eren. Mensen moeten beseffen dat je even makkelijk met de fiets als met de auto op het werk geraakt.”

 ?? FOTO ALEXANDER MEEUS ?? VRT-verkeersex­pert Hajo Beeckman: “Net zoals automobili­sten ongevallen kunnen ingeven via de Waze-app, kunnen fietsers hetzelfde doen via de app van de Fietsersbo­nd.”
FOTO ALEXANDER MEEUS VRT-verkeersex­pert Hajo Beeckman: “Net zoals automobili­sten ongevallen kunnen ingeven via de Waze-app, kunnen fietsers hetzelfde doen via de app van de Fietsersbo­nd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium