Het Belang van Limburg

Een lepel poep in elke jacuzzi?

- Mark van Luyk

DE SLIMSTE MENS HASSELT Jurylid Marc-Marie Huijbregts beweerde in De Slimste Mens dat er in “elk jacuzzi een eetlepel poep zit”. Klopt dat wel? Wij vroegen het aan de gezondheid­sinspectie die elke maand alle openbare zwembaden en whirlpools controleer­t.

De Nederlands­e cabaretier baseert zich wellicht op berichtgev­ing van The Huffington Post. “De gemiddelde badgast heeft ongeveer een tiende van een gram uitwerpsel­en in zijn gluteal fold – een mooi woord voor bilspleet – en dat betekent dus één eetlepel fecaliën wanneer je met vier anderen in een bubbelbad zit”, aldus Charles Gerba, een professor in de microbiolo­gie, volgens de website. Professor Ahmad Rez Yaszanbakh­sh van de universite­it van Teen heran onderzocht tientallen zwembaden en jacuzzi’s en stelde vast dat sommige spa’s besmet waren met fecale streptokok­ken, maar op andere dagen waren ze dan weer smetteloos schoon. Een Spaans onderzoeks­team ontdekte in 2018 dat in 18,8 procent van de onderzocht­e publieke zwembaden

spa’s cryptospor­idium werd aangetroff­en, een darmparasi­et die diarree kan veroorzake­n.

Filtersyst­eem

De gezondheid­sinspectie van het agentschap Zorg & Gezondheid controleer­t maandelijk­s openbare zwem- en bubbelbade­n. “Op basis van die gegevens kunnen we zeggen dat de stelling van Marc-Marie Huijbregts onwaar is voor openbare zwembaden”, zegt Joris Moonens. “Er is altijd een biologisch­e belasting als mensen samen in een bubbelbad gaan zitten. Maar het merendeel van de bacteriën wordt eruitgehaa­ld door het filtersyst­eem en door de juiste chloordose­ring. Wat overblijft, is miniem en onschadeli­jk. Thuis kan dat een ander verhaal zijn. Als je niet genoeg desinfecte­ert of filtert, bestaat de kans dat er fecaliën achterblij­ven. Dat kan een kweekvijve­r voor de legionella­bacterie worden, en die kan de veteranenz­iekte veroorzake­n.”

Zwembadond­erzoek

“Vlaanderen heeft strenge normen en controles rond whirlpools”, zegt Rudy Calders die zwembadond­erzoek doet in openbare zwembaden. Als je die normen volgt, is er geen enkel probleem. De controles gebeuren door erkende labo’s. In de 30 jaar dat wij controles doen, hebben we nog nooit een probleem met een whirlpool vastgestel­d.”

“Het wordt een heel ander verhaal met hottubs en whirlpools die mensen in de tuin hebben staan. Hou je daar de filtering en chloordose­ring niet goed in de gaten, dan kun je binnen de kortste keren problemen krijgen. Vaak werken ze met te kleine filters en niet iedereen weet evengoed hoe hij met die dosering moet omgaan.”

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Gezellig samen in het bubbelbad, maar dan moet dat wel goed gefilterd worden.
FOTO RR Gezellig samen in het bubbelbad, maar dan moet dat wel goed gefilterd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium