Het Belang van Limburg

Harol zet kers op de groene taart met eigen windmolen

- Dominiek Claes

Harol, de Diestse maker van rolluiken, zonwering en poorten, heeft dinsdag zijn ‘eigen’ windmolen officieel in gebruik genomen. Daarmee kan het bedrijf de volledige productie van groene energie voorzien. De windmolen werd gebouwd door Aspiravi.

Het familiebed­rijf Harol is al verschille­nde jaren bezig om zijn productie te vergroenen. Jaren geleden werd al begonnen met het onder handen nemen van de lakkerij. Alle andere productiea­fdelingen volgden later: recyclage van lakpoeder, afvalstrom­en en afvalwater, het volledig recycleerb­aar maken van de eigen producten, enzovoort. De kantoorgeb­ouwen liggen er momenteel totaal gestript bij. Tegen de paasvakant­ie van 2022 hoopt CEO Annick Draelants van Harol de totaal vernieuwde en bijna energieneu­trale kantoren in gebruik te nemen. Hoeveel geld het bedrijf de afgelopen jaren al gestopt heeft in de totale verduurzam­ing, heeft Draelants nog niet becijferd. “Maar het zal zeker in de vele miljoenen lopen”, zegt Draelants.

Kers

Als kers op die groene taart heeft Harol dinsdag zijn eigen windmolen in gebruik genomen. Het is te zeggen, het is de groene energielev­erancier Aspiravi die na de gebruikeli­jke jaren van voorbereid­ing, planning, vergunnen en bouwen, de investerin­g van vier miljoen euro in de windmolen op het bedrijfste­rrein van Harol heeft afgerond. De windmolen levert voldoende stroom om het hele bedrijf van groene energie te voorzien. “Wij willen een voortrekke­rsrol spelen en bijdragen aan een klimaatneu­trale maatschapp­ij”, verklaart de CEO. De nieuwe windmolen behoort tot de groteren in zijn soort: een gevaarte met een tiphoogte van 178 meter, verankerd in 700 m3 beton, goed voor een geïnstalle­erd vermogen van 3,6 MW en een jaarlijkse besparing van 3.600 ton CO2. Het is een van de 37 nieuwe windturbin­es die Aspiravi in 2021 in gebruik zal nemen. Daarmee komt het totaal aan beheerde windmolens voor Aspiravi op een kleine 400 op het land en in de zee.

Mijlpaal

De nieuwe windmolen vormt tevens een mijlpaal in de 75-jarige geschieden­is van het Diestse bedrijf Harol, dat zich met zijn rolluiken en zonwering positionee­rt als ‘eerstelijn­sdefensie’ tegen overmatige warmte in uw woning of kantoorgeb­ouw. Met Annick en Joris Draelants, kleinkinde­ren van oprichter Leon Draelants, staat de derde generatie aan het roer van het familiebed­rijf. “Ja, het gaat hard”, zegt Annick Draelants. “De belangstel­ling voor onze producten is groot. We verwachten dit jaar te kunnen afsluiten met een omzetstijg­ing van bijna 40 procent tot 57 miljoen euro.” Bij Harol in Diest werken zo’n 300 mensen.

 ?? FOTO KH ?? “Wij willen een voortrekke­rsrol spelen en bijdragen aan een klimaatneu­trale maatschapp­ij”, zegt CEO Annick Draelants.
FOTO KH “Wij willen een voortrekke­rsrol spelen en bijdragen aan een klimaatneu­trale maatschapp­ij”, zegt CEO Annick Draelants.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium