Het Belang van Limburg

30.000 euro boete voor winkel die te veel vuurwerk verkocht

- Shauni Deferm

Een 58-jarige vuurwerkha­ndelaar is veroordeel­d tot zes maanden cel met uitstel omdat hij in zijn winkel in Maaseik meer vuurwerk verkocht dan toegelaten. Zijn bedrijf moet een boete van 30.000 euro betalen.

Op 13 januari 2016 werd er in de Maaseikse winkel een controle uitgevoerd na een klacht bij de burgemeest­er. De vijftiger zou vuurwerk verhandele­n tegen dumpingpri­jzen en de

Nederlande­r verkocht meer springstof­fen dan wettelijk toegelaten. De vuurwerkha­ndelaar pleitte al eerder meermaals voor een aanpassing van de wetgeving die sinds 2004 oplegt dat er slechts één kilogram pyrotechni­sche sas ook wel de hoeveelhei­d springstof­fen die aanwezig is in een dosis vuurwerk - verkocht mag worden per particulie­re klant.

Uit verder onderzoek kwam naar voren dat de onwettige verkoop al langer aan de gang was. Uit kassaticke­ts bleek dat er in 66 procent van de gevallen een te grote hoeveelhei­d werd verkocht.

In eer en geweten

De advocaat van de vijftiger vroeg de vrijspraak. “De FOD Economie sprak van een aanpassing van de wet waarbij de hoeveelhed­en in 2014 opgedreven zouden worden naar 4 kilogram per klant. De verkopers moesten hun bestelling­en plaatsen en hebben hun hoeveelhed­en voor het jaar nadien daarop afgestemd. Maar opeens komt die herziening van de wetgeving er plots toch niet.” Volgens de procureur was dit een logische beslissing. “Ontplofbaa­r materiaal hoeft niet in grote hoeveelhed­en verkocht te worden. Het gaat hier om de openbare veiligheid”, zo klonk het.

De vuurwerkha­ndelaar nam tijdens de zitting in 2019 het laatste woord. “Ik heb de laatste twintig jaar elke dag in eer en geweten gehandeld. Met die ‘één kilogram’-wetgeving gaat de hele branche failliet. Een kilogram staat gelijk aan amper dertig seconden vuurwerk terwijl een gemiddeld vuurwerk zo’n zes tot tien minuten duurt. Deze hoeveelhei­d is quasi een verbod.”

30.000 euro boete

De rechter verwees in het vonnis naar de vaststelli­ngen in het dossier en oordeelde dat de man in de periode van 1 oktober 2015 en 13 januari 2016 opzettelij­k en bewust meermaals te grote hoeveelhed­en feest- en siervuurwe­rk verkocht aan particulie­ren zonder vergunning.

Hij kreeg een celstraf van zes maanden met uitstel en een geldboete van 3.000 euro. Zijn firma moet een boete van 30.000 euro ophoesten. In totaal wordt er een winst van 175.000 euro verbeurd verklaard.

“Met de huidige limiet van 1 kilo springstof per klant gaat de vuurwerkbr­anche failliet. Dit is quasi

een verbod”

Vuurwerkha­ndelaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium