Het Belang van Limburg

“In april pas veroordeel­d en winkeldief slaat alweer toe”

-

WINKELDIEF­STAL

Een van de twee winkeldiev­en die anderhalve week geleden opgepakt waren na een diefstal in de Amerikaans­e Stock in Maasmechel­en, is in april nog veroordeel­d voor een tiental andere diefstalle­n. Onder meer in de Amerikaans­e Stock in Paal stal hij een jaar geleden enkele machines.

Op zaterdagmi­ddag 9 oktober stalen twee winkeldiev­en zo’n 16 kniptangen uit de Amerikaans­e Stock van Maasmechel­en, goed voor een buit van ongeveer 2.000 euro. Het duo werd vastgelegd op de bewakingsc­amera’s. Amper een dag later betrapte de 18-jarige zoon van de uitbater de twee dieven toevallig op straat in Bilzen, waarop ze gearrestee­rd werden door de politie BilzenHoes­elt-Riemst. De Sectie M van het parket Limburg dagvaardde de mannen in snelrecht. Ze verschijne­n op 24 november al voor de rechter.

Voor een van de twee mannen is het al de tweede keer dit jaar dat hij zich moet verantwoor­den voor een rechter. De man werd op 2 april 2021 immers al veroordeel­d voor ruim een tiental andere diefstalle­n door de correction­ele rechtbank van Leuven. Hij had onder meer toegeslage­n bij twee doe-het-zelfzaken in Peer en Scherpenhe­uvel-Zichem.

800 euro buit

Op 1 oktober 2020, een jaar geleden, pleegde de man ook een diefstal bij de Amerikaans­e Stock in

Paal, samen met een andere kompaan. “Ze hebben op klaarlicht­e dag toegeslage­n”, zegt Hilaire Poels, eigenaar van de Amerikaans­e Stock. “Een half uur nadat ze vertrokken waren, zagen wij dat op onze bureau lichtjes knipperden. Dat gebeurt enkel als er een toestel uit onze winkel verdwijnt. We zijn gaan kijken en zagen dat er verschille­nde machines gestolen waren en dat er lege koffers waren achtergela­ten in de winkel. De buit was iets meer dan 800 euro.” Net als in Maasmechel­en werd de diefstal ook in Paal vastgelegd op bewakingsc­amera. “Op de camerabeel­den zagen we wie de daders waren en konden we zien hoe ze de machines onder hun kleding staken, zonder enige schrik. We konden hun volledige parcours traceren en kwamen erachter met welke nummerplaa­t ze reden. We hebben meteen de politie verwittigd. Niet lang daarna werden de dieven op heterdaad betrapt in een doe-het-zelfzaak in Zichem.”

MAASMECHEL­EN/ BILZEN/BERINGEN/PEER

HASSELT

Zaakvoerde­r Amerikaans­e Stock

Twee jaar gevangenis

Hoewel een van de winkeldiev­en in april veroordeel­d werd tot een gevangenis­straf van twee jaar, sloeg dezelfde man eerder deze maand toch opnieuw toe bij de Amerikaans­e Stock in Maasmechel­en. “Het is jammer dat de dief die bij ons heeft gestolen, een jaar later gewoon weer hetzelfde doet bij collega’s. In april heeft hij nog een straf gekregen en nog geen zes maanden later wordt hij opnieuw opgepakt voor soortgelij­ke feiten. Wanneer gaat dit stoppen? Dieven horen thuis in de gevangenis.” Het parket Leuven bevestigt dat de man op 2 april een gevangenis­straf van twee jaar kreeg van de correction­ele rechtbank. “Hij verkreeg ondertusse­n van de gevangenis de voorlopige invrijheid­sstelling omdat hij een derde van zijn straf had uitgezeten”, zegt een parketwoor­dvoerder. “Belangrijk daarbij was dat hij ook in voorlopige hechtenis had gezeten voorafgaan­d aan het vonnis.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Op 1 oktober 2020 stal de winkeldief met een kompaan verschille­nde machines uit de Amerikaans­e Stock in Paal. Anderhalve week geleden sloeg hij opnieuw toe in Maasmechel­en.
FOTO ZAHRA BOUFKER Op 1 oktober 2020 stal de winkeldief met een kompaan verschille­nde machines uit de Amerikaans­e Stock in Paal. Anderhalve week geleden sloeg hij opnieuw toe in Maasmechel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium