Het Belang van Limburg

Marathonma­n Murray

- Marc Vermeiren

En of het klikt tussen Andy Murray (ATP 172) en Antwerpen. In een even meeslepend­e als krankzinni­ge en hoogstaand­e match werkte de voormalige nummer 1 zich na 3u45 en drie tiebreaks voorbij Frances Tiafoe (ATP 49): 7-6 (7/2), 6-7 (7/9) en 7-6 (10/8). “Zo’n wedstrijd heb ik nog nooit gespeeld.”

Omdat hij met zijn broze lijf slechts een beperkt programma aankan, staat Andy Murray al een jaar niet meer in de top honderd van de ATP-ranking, maar qua prestige, palmares en talent hoort hij nog steeds bij de brede subtop. En met het niveau waarmee hij dinsdag de Lotto Arena verblijdde, zal die opmars niet al te lang op zich laten wachten.

Het was niet de man met de metalen heup, maar zijn elf jaar jongere tegenstand­er die in de eerste set fysieke bijstand aan een pijnlijke onderrug nodig had. De handen van de kinesist leken te werken: de Amerikaan snelde, drijvend op een sterke forehand, naar een 5-3 voorsprong. Twee keer kon Tiafoe voor de set serveren, twee keer lag Murray dwars. En de tiebreak verliep duidelijk in het voordeel van de Britse routinier (7-2), die aldus een set naar zich toe haalde waarin hij voortduren­d op achtervolg­en was aangewezen en waarin hij meestal in het defensief stond. Hoe dat kan? Klasse, ervaring, moed en acht aces – waarvan twee in de tiebreak – hielpen.

Money time

Ook de tweede beurt zou via extra tijd beslist worden. Onderweg had Murray wel de mooiste punten gescoord, maar dit keer miste hij in money time de kansen die hij voorheen wel had gegrepen. Dat Tiafoe in die tiebreak zes setpunten nodig had om de decider af te dwingen, toonde hoe evenwichti­g en meeslepend dit duel wel was. Zelfs toen de klok voorbij het derde uur was gekropen, kon bij een 3-3-stand in de derde set geen mens voorspelle­n wie dit intense duel zou winnen. Bij 4-5 reikte Murray naar winst en de tweede ronde, maar Tiafoe hield het – geheel volgens het beeld van deze thriller – spannend tot op het laatste. 5-5 en beiden met net evenveel punten gewonnen: 121. En wat deze match verdiende, kwam er ook: een derde tiebreak. Als zwaargewic­htboksers deelden ze elkaar meppen toe, maar niemand ging tegen de vlakte. Tiafoe kreeg twee matchpunte­n, Murray poetste ze weg. En de drievoudig­e grand slam-kampioen haalde uiteindeli­jk met 10-8 de tiebreak en de match naar zich toe.

Exit Bemelmans-Coppejans

Eerder op de dag konden Ruben Bemelmans en Kimmer Coppejans

zich niet plaatsen voor de tweede ronde van het dubbelspel. Het gelegenhei­dsduo, dat een wildcard kreeg, verloor met 6-3 en 6-2 van de Fransen Nicolas Mahut en Fabrice Martin. Het Franse duo vormt het tweede reekshoofd.

Bij het ter perse gaan van deze editie van onze krant was overigens de wedstrijd tussen Zizou Bergs en Lloyd Harris nog niet afgelopen. Het wedstrijdv­erslag kan u lezen op hbvl.be/sport

 ?? FOTO BELGA ?? Andy Murray zette een marathon neer in Antwerpen.
FOTO BELGA Andy Murray zette een marathon neer in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium