Het Belang van Limburg

De weg naar de Olympische Spelen van Parijstart in Roubaix

- Werner Bourlez

Geen Jolien D’hoore meer en straks neemt ook Kenny De Ketele afscheid. Vanaf woensdag krijgen hun mogelijke opvolgers op het WK in Roubaix een kans op het hoogste niveau. Technisch directeur Frederik Broché legt uit hoe Team Belgium wil scoren in Parijs 2024.

“Het is nog onduidelij­k wanneer de kwalificat­ies voor de Spelen in Parijs starten, maar het aantal baanwielre­nners blijft hetzelfde”, aldus Frederik Broché. “Intern hebben wij nu al beslist dat we volop focussen op het omnium en de ploegkoers. Daar hebben we de meeste kansen om een medaille te pakken. In de vorige Spelen mikten we ook op de ploegenach­tervolging. Bij de mannen was het duidelijk dat het niet zou lukken, de vrouwen misten nipt de kwalificat­ie. Maar beter doen wordt moeilijk. We hebben, zeker bij de vrouwen, te weinig specialist­en.”

Nieuwe Kenny en Jolien

“Met het afhaken van Jolien D’hoore en straks ook Kenny De

Ketele zijn we twee toppers kwijt. Het komt erop aan hun partners in de ploegkoers, Lotte Kopecky en Robbe Ghys, te overtuigen om te blijven focussen op de piste. Lotte is een kanjer geworden op de weg en ook Robbe heeft daar grote ambities. Maar ik denk dat de combinatie mogelijk blijft. Dat bewijzen renners als Ganna, Viviani, Morkov en co. Wij moeten ervoor zorgen dat, als ze pistewedst­rijden rijden, ze als het ware thuiskomen”, vindt Broché. “Bij de jongens zijn er wel een pak mogelijkhe­den. Lindsay De Vylder, Gerben Thijssen, Fabio van den Bossche en Jules Hesters hebben allemaal veel talent. Het is simpel: het beste duo zal in Parijs aan de start staan en iedereen

krijgt kansen. Bij de vrouwen is de keuze veel beperkter. Shari Bossuyt lijkt de gedroomde opvolgster, maar we hebben ook Katrijn De Clercq en Marith Vanhove. De weg is vaak financieel interessan­ter. Het is aan de renner of renster om met hun team goede afspraken te maken om zo de combinatie mogelijk te maken.”

Nieuwe bondscoach

“We nemen eind dit jaar afscheid van bondscoach Peter Pieters. Hij heeft tien jaar goed werk geleverd en mooie resultaten behaald, maar de chemie met de renners was een beetje weg. Dat is normaal en zeker geen verwijt. Maar op een bepaald moment is de houdbaarhe­idsdatum in zicht”, zegt Broché. “Met een nieuwe coach willen we voor een extra impuls zorgen. Er zijn al gesprekken bezig en nieuwe kandidaten melden zich. We gaan er ook onze tijd voor nemen, want na dit WK zijn er de komende maanden geen grote wedstrijde­n meer.”

Programma Belgen

WOENSDAG: kwalificat­ies ploegenach­tervolging (Tuur Dens, Gianluca Pollefliet, Noah Vandenbran­den, Brent Van Mulders).

DONDERDAG: ploegenach­tervolging (indien top acht bij kwalificat­ies), scratch mannen (Tuur Dens), afvalling vrouwen (Lotte Kopecky).

VRIJDAG: omnium vrouwen (Lotte Kopecky), puntenkoer­s mannen (Kenny De Ketele). ZATERDAG: omnium mannen (Fabio Van den Bossche), ploegkoers vrouwen (Shari Bossuyt-Katrijn De Clercq).

ZONDAG: puntenkoer­s vrouwen (Lotte Kopecky), ploegkoers mannen (Kenny De Ketele-Robbe Ghys), keirin vrouwen (Nicky Degrendele), afvalling mannen (Jules Hesters).

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Team Belgium verzamelde vorige week al eens op de piste in Gent.
FOTO PHOTO NEWS Team Belgium verzamelde vorige week al eens op de piste in Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium