Het Belang van Limburg

Door de grote poort

- Hugo Coorevits

WIELRENNEN LOTTO SOUDAL Victor Campenaert­s (29) is weer thuis. Na omzwerving­en bij NTT Pro Cycling en Team Qhubeka-Assos keert de werelduurr­ecordhoude­r terug naar Lotto Soudal, waar ploegmanag­er John Lelangue hem als “ontbrekend­e schakel in de voorjaarsk­ern” verwelkomd­e.

Voelt dit een beetje aan als de terugkeer van de verloren zoon?

“Mijn terugkeer wordt alleszins geapprecie­erd, want ik kreeg zelfs meer berichtjes dan voor mijn verjaardag. Maar de verloren zoon? Ik ben vooral heel blij dat ik kan terugkomen. Al had ik ook twee schitteren­de jaren bij Qhubeka. Maar toen duidelijk werd dat ploegeigen­aar Douglas Ryder in de problemen kwam voor volgend jaar gaf hij me de vrijheid om met andere ploegen te spreken. Al in de Ronde van Frankrijk was ik met het oog op 2023 in gesprek met Lotto Soudal en ook met Patrick Lefevere.”

Wist je dan al dat Qhubeka een aflopend verhaal was?

“Neen, maar je moet altijd vooruitden­ken. Ik had ook veel gesprekken met de ploegleidi­ng van Qhubeka, hoor, maar het is altijd interessan­t om te weten wat andere teams van je denken. Ik wilde ook niet in de situatie van 2020 verzeilen, toen ik pas in december een contract kon onderteken­en. Toen enkele maanden geleden in de media opdook dat er bij

Qhubeka kleine financiële problemen waren, begon ik opnieuw na te denken. Alles kwam toen in een stroomvers­nelling terecht. Ik heb uiteindeli­jk mijn gevoel gevolgd en toen bleven enkel Deceuninck – Quick-Step en Lotto Soudal over. Dan maakte ik enkele afwegingen. Bij UAE Team Emirates had ik een minder gevoel, ook al is het een topploeg.”

Wat waren die afwegingen dan?

“Ik denk dat ik bij Lotto Soudal op alle vlakken meer kansen krijg. Niet alleen wat betreft mijn wedstrijdp­rogramma, ook qua stages die ik wil doen. Kortom: zaken waarbij ik mij het beste voel. Ik denk dat het bij Deceuninck – Quick-Step iets meer in de pas lopen is, al blijkt dat voor veel renners ook succesvol te zijn. Ik denk dat ik gewoon een buitenbeen­tje ben in de koers, dat ik veel zaken een beetje anders doe. Daarom dacht ik dat ik me er misschien wat miskend zou kunnen voelen. In de gesprekken met Lotto Soudal gingen ze meteen akkoord met mijn visie. Wou ik bijvoorbee­ld een seizoen met vijftig koersdagen, dan zou dat allemaal oké zijn.”

Na 2019 vertrok je nochtans, omdat Lotto Soudal je vraagprijs toen te hoog vond.

“Dat ik toen niet kon blijven, vond ik alleszins geen ezelsstamp, zoals werd gesuggeree­rd. Op dat moment waren de budgetten gewoon al op (Lotto Soudal haalde toen Degenkolb voor twee jaar binnen, Gilbert voor drie, nvdr.). Dat was niet superpleza­nt, maar buiten het financiële was er geen enkele kink in de kabel. Integendee­l, samen met Tiesj Benoot heb ik toen nog een afscheidsf­eestje georganise­erd met de staf. Dat doe je niet als je alleen maar rancuneuze gevoelens hebt.”

John Lelangue wou je nu dus absoluut weer in zijn ploeg.

“Ik denk van wel, ja. In mijn vorige periode hier wilden ze me al meer op de weg zien koersen, maar ik was toen heel succesvol als tijdrijder. Maar de voorbije winter heb ik me noodgedwon­gen omgeschool­d tot wegcoureur en met succes. Dat vond Lotto Soudal heel aantrekkel­ijk. Wat het tijdrijden betreft: enkel op het BK in Gavere zal ik me nog eens serieus voorbereid­en, want dat is bij mij thuis.”

In de media sijpelde door dat dit seizoen de sfeer in deze ploeg niet altijd even lekker zat.

“Daar heb ik gisteren toch niets van gemerkt. We zijn gaan karten in Herentals, daarna iets gaan eten en nog in café Welkom beland. Heel gezellig. Het was mijn eerste keer opnieuw samen met de ploeg.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De terugkeer van Victor Campenaert­s ging niet onopgemerk­t voorbij: “Ik kreeg meer berichtjes dan voor mijn verjaardag.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX De terugkeer van Victor Campenaert­s ging niet onopgemerk­t voorbij: “Ik kreeg meer berichtjes dan voor mijn verjaardag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium