Het Belang van Limburg

Welk team kan de Greek Freak kloppen in de NBA?

- Marc Vermeiren en Patrick Ceulemans

Dat de voorbije vier seizoenen met de Bucks, Lakers, Raptors en Warriors vier verschille­nde kampioenen voortbrach­ten, toont dat de huidige NBA onvoorspel­baarder is dan voorheen. Een overzicht van de belangrijk­ste titelkandi­daten dit seizoen, dat afgelopen nacht van start ging. 1 Kunnen Bucks titel verdedigen?

In Milwaukee zal ook dit seizoen alles rond Giannis Antetokoun­mpo draaien, de Griekse alleskunne­r die geldt als de beste basketball­er van de planeet. Amper 26 is hij, maar hij heeft al een cv die geen speler op die leeftijd verzamelde: een kampioensc­hap, MVP van de finale, twee MVP-titels tijdens het reguliere seizoen, vijf selecties in het All-Star team. De Bucks hebben hun ster omringd met nog meer vuurkracht. Als dat plan lukt, krijgt de Greek Freak nog meer ruimte om verdedigin­gen aan flarden te spelen.

2 Nu of nooit voor Lakers?

Zelden of nooit was zoveel star power geconcentr­eerd als bij de LA Lakers. LeBron James, Russell Westbrook, Carmelo Anthony, Dwight Howard, Anthony Davis en Rajon Rondo hebben elk een palmares van een voorarm lang, maar de meesten hebben hun beste jaren achter de rug. De kampioen van het coronaseiz­oen ging een jaar later onderuit toen Anthony Davis in de eerste ronde van de play-offs een blessure opliep. Als hij zijn niveau van 2020 kan benaderen, horen de Lakers bij de kanshebber­s. Een team met LeBron James, ook al begint de man aan zijn 19de rondje, hoort daar trouwens áltijd bij.

3 Pieken de Nets zonder Irving?

Zelfs zonder Kyrie Irving, die als notoir vaccinweig­eraar aan de zijlijn moet blijven, beschikken de Nets over een buitengewo­ne kern. In de finale van de Eastern Conference lieten ze de latere kampioen Milwaukee wankelen, ook al stonden Irving, Kevin Durant en James Harden tijdens die serie amper 43 seconden samen op het parket. Dus ja, ook zonder Irving kan Brooklyn de hoofdprijs ambiëren. Harden en Durant horen nog altijd bij de beste vijf spelers van de league, in het tussenseiz­oen bleven Blake Griffin en Bruce Brown aan boord en Patty Mills oogt als een forse versterkin­g. Slag om de arm: hoe groot is de blessuredr­eiging? En wanneer verdwijnt de kolder uit de kop bij Kyrie?

4 Moeten Warriors hopen op Thompson?

Nadat de Golden State Warriors tussen 2015 en 2019 vijf finales op rij bereikt hadden – een run die hen tussen de allerbeste teams uit de NBA-geschieden­is plaatste sloegen blessures (Klay Thompson, Stephen Curry) en transfers (Kevin Durant) hen vervolgens compleet uit koers. In december zou Thompson opnieuw tussen de lijnen moeten komen. Als hij aan de zijde van Stephen Curry zijn oude vorm hervindt, doen de Warriors weer mee voor de titel. Stephen Curry, de beste schutter uit de NBA-geschieden­is, kende vorig seizoen een van de beste jaargangen uit zijn loopbaan. Golden State Warriors overwoog lang om een vedette op leeftijd aan zijn team toe te voegen, maar koos uiteindeli­jk vooral voor drie jonge talenten.

 ?? FOTO USA TODAY SPORTS ?? Giannis Antetokoun­mpo (rechts), bijnaam de Greek Freak, is dé ster bij de Milwaukee Bucks.
FOTO USA TODAY SPORTS Giannis Antetokoun­mpo (rechts), bijnaam de Greek Freak, is dé ster bij de Milwaukee Bucks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium