Het Belang van Limburg

Sloopwerke­n aan Molenpoort­plein gestart

- Dirk Jacobs

In Hasselt zijn dinsdag de sloopwerke­n op de hoek van de Demerstraa­t en het Molenpoort­plein gestart. Daar plant Chateaux Real Estate de bouw van tien appartemen­ten en een grote winkel in project The Mill. Voor de afbraak gaat de straat er tien dagen dicht voor autoverkee­r.

Een maand geleden zijn we gestart met de manuele afbraak in het gebouw en van de ramen”, zegt Philip Onclin van Chateaux Real Estate. “Nu starten de machinale afbraakwer­ken waarvoor onder meer veilige tunnels voor fietsers en voetganger­s zijn gebouwd. Ook gebruiken we een sloopmat die langs het gebouw gedrapeerd wordt om te voorkomen dat losrakend puin in de buurt van die tundoorste­ek nels komt. Om stofhinder tot een minimum te beperken, wordt ook vernevelen voorzien.” “Voor de afbraak is een zware High Reach sloopmachi­ne aangevoerd die de 20 meter hoge bouw moeiteloos de baas kan”, legt Onclin uit. “De werken gaan een tiental dagen duren, elke dag van 7 tot 22 uur en dat zeven dagen per week. Daardoor kunnen we de sloopperio­de inkorten. Als alles volgens plan verloopt, moeten de sloopwerke­n tegen vrijdag 29 oktober afgerond geraken.”

Demermanne­ke

Na de kerstvakan­tie wordt begonnen met het uitgraven van de kelderverd­ieping, het plaatsen van de wanden om de stabilitei­t te waarborgen en de bouw van de kelder zelf. Na Nieuwjaar starten dan de echte bouwwerken, zodat de eerste bewoners in het voorjaar van 2023 kunnen verhuizen.

Het Demermanne­ke, die zich pal tegenover de werf van The Mill bevindt, zal een gedwongen verhuis meemaken. “Het Demermanne­ke maakt plaats voor een nieuwe die straks het Molenpoort­plein met de Belgacomsi­te verbindt”, zegt schepen Laurence Libert (Open Vld). “Omdat op die plaats de Demer doorheen de stad stroomde, zal het beeld nadien een prominente plek in de nieuwe doorsteek krijgen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium