Het Belang van Limburg

‘Schrik van de cipiers’ krijgt 30 maanden cel voor verbrijzel­en kaak

-

Voor een vechtparti­j in de Hasseltse gevangenis is de Tsjetsjeen­se kooivechte­r Izyaur Mutaliev veroordeel­d tot 30 maanden cel. Nadat de dertiger een joint vroeg en die niet kreeg, timmerde hij op een medegevang­ene. Het slachtoffe­r hield er onder meer een gebroken kaak aan over.

Iedereen die de dertiger in de weg loopt, bekoopt dat met een pak slaag. Ook gevangenis­bewaarders zijn niet veilig voor de man. Dat leverde hem de bijnaam ‘de schrik van de cipiers op’. Dinsdag is de worstelaar veroordeel­d voor een vechtparti­j op 20 mei 2019 in de Hasseltse gevangenis. Een veertigjar­ige Genkenaar incasseerd­e meerdere slagen. Mutaliev ging over de rooie nadat hij een joint vroeg, maar die niet kreeg. Aanvankeli­jk durfde niemand over de feiten getuigen uit schrik voor represaill­es. Pas nadat de gevangenis­directeur een klacht indiende, kwamen de tongen los en stapte een medegedeti­neerde uit de anonimitei­t.

De Genkenaar hield aan de confrontat­ie een verbrijzel­de kaak over. Meer dan vier maanden was hij arbeidsong­eschikt. De rechter kende het slachtoffe­r een voorlopige schadeverg­oeding van 3.000 euro toe. Een specialist moet het volledige plaatje begroten.

In het vonnis had de rechtbank het over een kort, krachtig en bijzonder gewelddadi­g incident. De vechtparti­j komt Mutaliev op dertig maanden cel en 1.600 euro boete te staan. De rechter hield rekening met het lijvige strafblad. Zo kreeg hij al eens vijftien jaar cel voor een overval in april 2016 waarbij een 62-jarige geknevelde binnenschi­pper in Merksem stierf door hartfalen. Het hof van beroep veroordeel­de hem ook al eens tot zes jaar cel nadat hij drie cipiers in de Brugse gevangenis als boksbal had gebruikt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium