Het Belang van Limburg

Kuringen-centrum wordt verkeersve­ilig en kindvriend­elijk

- Dirk Jacobs

Hasselt heeft het mobiliteit­splan voor Kuringence­ntrum klaar. “De verkeersve­iligheid en leefbaarhe­id moeten er beter en dus zetten we onder meer in op de uitbreidin­g van de schoolstra­at, extra fietsverbi­ndingen en de heraanleg van de Diepstraat”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+).

In Kuringen zijn er vooraf nogal wat wisselende proefopste­llingen geweest en die zitten nog steeds heel wat buren dwars. Bovendien is de link met Kuringen-heide, de brug over het Albertkana­al, nu al maanden doorgeknip­t en dat duurt nog tot volgend voorjaar. Heel veel ouders moeten nu tot een half uur rijden, in plaats van vijf minuutjes, om hun kroost naar school te brengen, en dat via de drukke Singel. “Er is dan ook een hoge verkeersdr­uk, zeker in de omgeving van de school en tijdens de ochtend- en de avondspits”, zegt schepen Schepers. “Niet alleen nefast voor de verkeersve­iligheid maar ook voor de leefkwalit­eit. Vandaar dit mobiliteit­splan.” Eerste doelstelli­ng wordt de verkeersve­iligheid in de schoolbuur­ten verbeteren. “We maken van de Joris Van Oostenrijk­straat, tussen de Crutzenstr­aat en Van Groesbeeks­traat, een schoolstra­at waar we bij het begin en het einde van de schooldag de straat 30 minuten afsluiten voor gemotorise­erd verkeer. In de buurt komen er kortparkee­rplaatsen voor de ouders, net zoals kiss&ride zones.” Na de herfstvaka­ntie komt er opnieuw een proefproje­ct met een evaluatie in de zomer van 2022. Niet alleen de directe omgeving van de school wordt verkeersve­iliger gemaakt, ook verderop wordt er ingezet op veilige schoolrout­es voor kinderen die te voet of met de fiets naar school komen.

“Zo komen er nieuwe fietspaden in de Crutzenstr­aat en extra oversteekp­laatsen en snelheidsr­emmers in de Albertkana­alstraat en de Gebrandest­raat. We blijven inzetten op alternatie­ve routes over trage wegen. Zo komt er een aftakking voor fietsers die de verbinding maken tussen het Prinsenhof en de fietssnelw­eg.”

Diepstraat

“De drukste straat van Kuringen, de Diepstraat, wordt in het voorjaar van 2023 heringeric­ht met voet- en fietspaden. Het parkeren in de Diepstraat wordt hertekend naar geschrankt parkeren, wat een snelheids- en verkeersre­mmend effect oplevert. Bij de handelszak­en komen Shop&Run parkeerpla­atsen, goed voor 30 minuten gratis parkeren. Er komen nog extra parkeerpla­atsen wanneer de buitenscho­olse opvang daar wordt gesloopt. We gaan het centrum vergroenen om zo tot een echte dorpskern te komen met wandelverb­indingen tussen de groene plekken en zeker vanuit het centrum van en naar het Prinsenhof.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Na de herfstvaka­ntie wordt de drukke Joris Van Oostenrijk­straat een schoolstra­at.
FOTO SERGE MINTEN Na de herfstvaka­ntie wordt de drukke Joris Van Oostenrijk­straat een schoolstra­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium