Het Belang van Limburg

Kinrooi gaat meer energie besparen in openbare gebouwen

GEMEENTERA­AD KINROOI Meerderhei­d: CD&V (16) Oppositie: N-VA (4), sp.a (2), GBK (1)

-

Buurtboomg­aard: Ook de gemeente Kinrooi onderschri­jft het akkoord over het Lokaal Energie- en Klimaatpac­t tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen. Burgemeest­er Jo Brouns (CD&V): “We gaan inspanning­en doen onder meer op het vlak van energiebes­paring in onze openbare gebouwen en ons erfgoed. Maar ik wil toch benadrukke­n dat wij als kleine, landelijke gemeente ook heel wat concrete initiatiev­en kunnen nemen om ons klimaat een handje te helpen. Zo denk ik bijvoorbee­ld aan het project rond de buurtboomg­aard langs de Breeërstee­nweg. Eind vorig jaar werd het oude en vervallen gebouw van de chopperclu­b daar afgebroken. Samen met de buurt en Velt willen we er een buurtboomg­aard van maken. Zo dragen we bij aan de ontharding en creëren we meer open ruimte. Een optelsom van kleine projecten kan helpen om het verschil te maken.”

Verkrottin­g: Momenteel bereidt het Agentschap Wegen en Verkeer de herinricht­ing van de Breeërstee­nweg voor. Er worden onderhande­lingen gevoerd voor de innames die nodig zijn om een fietspad aan te leggen. Brouns: “Het in 2019 onbewoonba­ar verklaard pand ter hoogte van nummer 297 ligt bijna op de rijweg. Het verkeert in vervallen en onveilige staat. Samen met het AWV gaan we de woning nu kopen en laten afbreken. De aankoop kadert ook in ons plan om de verkrottin­g tegen te gaan. Om verwaarloz­ing en verkommeri­ng van gebouwen te voorkomen, leggen we immers reeds sinds 2010 een leegstandh­effing op.”

Sociale woningbouw: De gemeentera­ad steunt het voornemen van de Vlaamse regering om vanaf 1 januari 2023 alle sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen onder te brengen in één sterke, toekomstge­richte Limburgse woonmaatsc­happij. “In Kinrooi zijn we een voorloper wat betreft het voorzien van sociale woningbouw”, aldus Brouns. “Vlaanderen streeft naar een verhouding van negen procent sociale woningen. In Kinrooi is dat geen streefdoel, maar een realiteit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium