Het Belang van Limburg

Sensoren meten trillingen door zwaar verkeer

- Eddy Vandoren

In de Lindestraa­t (Zichen) en Misweg (Zussen) zijn dinsdag metingen uitgevoerd in opdracht van de gemeente Riemst. Dat gebeurde met een zwaarbelad­en vrachtwage­n en sensoren, zowel boven- als ondergrond­s.

Etienne Vanweert die in de Lindestraa­t in Zichen woont, zag dinsdag hoe de zwaarbelad­en vrachtwage­n van de technische dienst zijn straat kwam ingereden. De vrachtwage­n met 23 ton balast denderde eerst rustig en daarna aan hoge snelheid door het smalle straatje. Ondertusse­n werden de trillingen veroorzaak­t door de mastodont met speciale sensoren gemeten, zowel boven- als ondergrond­s.

“We meten de trillingen zowel in één van de aanpalende woningen, als ook in de mergelgroe­ve die hier zowat acht meter onder de weg ligt. Daar hangen sensoren op het plafond, de vloer en de wand van de groeve”, verduideli­jkt Mike Lahaye, gemeenteli­jk coördinato­r groeven en veiligheid. “Dat doen we hier in de Lindestraa­t en ook in de Misweg in Zussen. In beide straten zijn onlangs immers verzakking­en en instorting­en gebeurd - euvels die inmiddels werden verholpen door een opvulling met celbeton - maar we willen ook duidelijkh­eid over de trillingen en de eventuele gevolgen ervan.”

Bussen

“Het zware verkeer hier in dit smalle klinkerstr­aatje veroorzaak­t heel veel ellende”, weet Etienne Vanweert. “Er wordt niet alleen veel te snel en gevaarlijk gereden, de overlast op de woningen is ook groot. De meeste oudere huizen zijn zonder funderinge­n gebouwd en vertonen scheuren en barsten, terwijl alle huisraad begint te trillen telkens er een iets zwaarder voertuig passeert. Sinds de straat voor zwaar verkeer werd afgesloten na de verzakking eerder dit jaar, is de situatie wel verbeterd. Vooral de zware bussen van 30 ton van De Lijn zorgden voor hinder en narigheid. Die volgen nu een andere route en iedereen hoopt dat dit zo blijft.”

Als de testen klaar zijn, worden de gegevens geanalysee­rd en in een rapport gegoten. Die analyse neemt een tijdje in beslag. Daarna is het aan het gemeentebe­stuur om de nodige conclusies te trekken. “Dat zullen we te gepasten tijde ook doen”, reageert burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Laat ons de rapportage afwachten en kijken welke verkeersma­atregelen aanbevolen worden.” Aan de studie hangt een kostenplaa­tje van zowat 12.000 euro.

 ?? FOTO EVA ?? “We willen duidelijkh­eid over de gevolgen van de trillingen veroorzaak­t door het zware verkeer”, zegt Mike Lahaye, gemeenteli­jk ‘grottendes­kundige’ (links).
FOTO EVA “We willen duidelijkh­eid over de gevolgen van de trillingen veroorzaak­t door het zware verkeer”, zegt Mike Lahaye, gemeenteli­jk ‘grottendes­kundige’ (links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium