Het Belang van Limburg

“Mijn hele jeugd weigerde ik met andere vork te eten”

- Johnny Geurts

“De kok vertelde me dat hij een dochtertje had van mijn leeftijd. Hij schoof me altijd iets lekkers toe”

Alice Stulens

In Eigenbilze­n is er dit weekend een tentoonste­lling met tal van nooit eerder vertoonde objecten, foto’s en memorabili­a uit de Tweede Wereldoorl­og. Vooral de verhalen die erbij horen zullen indruk maken, zoals dat van de vork van Alice.

Expo ‘De Steen 101’ schetst het leed, maar ook de veerkracht van een klein dorp tijdens de oorlogsjar­en. “Aanleiding is de herdenking­ssteen die 101 jaar geleden werd gebouwd vlakbij de Sint-Ursulakerk. De steen is de rode draad doorheen de expositie waarbij vooral de verhalen uit de oorlog, aangevuld met tastbare bewijzen, uniformen en oude foto’s onze dorpsgesch­iedenis laten herleven”, vertelt coördinato­r Johnny Bleus van de Belgian Living History Associatio­n (BLHA). Vooral de verhalen en getuigenis­sen van de inwoners uit Eigenbilze­n zullen indruk maken op de bezoekers. Die worden vertoond op grote schermen. “Vaak zijn het hartversch­eurende getuigenis­sen over voorwerpen uit deze roerige periode. Maar die zorgen er ook voor dat de herinnerin­gen aan de oorlog levend en betekenisv­ol blijven voor het nageslacht”, stelt medeorgani­sator Bart Martens.

Vork

Dat er zich in die woelige oorlogsper­iode ook hartverwar­mende gebeurteni­ssen afspeelden, bewijst het verhaal van de nu 81-jarige Alice Stulens uit Eigenbilze­n. Alice was in 1944 amper 4 jaar, maar één soldaat zal ze nooit vergeten. “De Engelse soldaten waren alom aanwezig in het dorp. Bij ons op de boerderij hadden de geallieerd­en een militaire veldkeuken opgebouwd in de varkenssta­llen vlak naast de binnenkoer waar we al ontelbare keren ondergrond­s waren gaan schuilen voor de inslag van de bommen.” De geur van de veldkeuken uitgebaat door de operatione­le NAAFI van het Engelse leger herinnert Alice zich nog alsof het gisteren was. “Vooral de kok die zorgde dat de manschappe­n een warme maaltijd kregen, zal ik nooit vergeten. Hij vertelde dat hij een dochtertje had van mijn leeftijd. Ver van huis was ik daarom zijn oogappel. Hij had altijd wel iets lekkers dat hij me toeschoof: chocolade, koekjes, pannenkoek­en. Ik mocht zelfs meerijden in de legercamio­n. Zijn naam was ik lange tijd kwijt, maar mijn broer wist me nog te vertellen dat het ‘Billy’ was”, mijmert Alice.

Geluksbren­ger

Toen tegen het einde van de oorlog de Duitsers het oorlogstij trachtten te keren, trokken ook de Engelse troepen van Eigenbilze­n richting de Ardennen. “Iedereen vond het jammer dat ze vertrokken. Het waren allemaal aardige jongens en ze waren heel vertrouwd geraakt met onze familie. Bij hun vertrek kwam Billy naar me toe en hij gaf me een knuffel en een vork. Een kleinood dat vanaf toen altijd mijn geluksbren­ger is gebleven. Mijn hele kinder- en jeugdjaren weigerde ik met een andere vork te eten. Steevast lag naast mijn bord de genummerde vork uit de veldkeuken die ik cadeau had gekregen. Zelfs toen ik ouder werd en trouwde, was de vork niet alleen een mooie herinnerin­g, maar ook mijn dagelijkse houvast”, lacht Alice. Dat de vork deel uitmaakt van de expositie, doet Alice goed. “Contact hebben we nooit meer gehad met de soldaat. We hebben via een paar wegen al eens geprobeerd om uit te zoeken wie deze jonge soldaat was, maar helaas. De vork wordt echter gekoesterd. Als ik die vast heb, word ik blij.”

→ De expo ‘De Steen 101’ is te bezoeken in zaal Hartenberg in Eigenbilze­n op zaterdag 23 en zondag 24 oktober van 10 tot 17 uur.

 ?? FOTO JOGE ?? Alice Stulens uit Eigenbilze­n kreeg deze vork van de Engelse soldaat Billy en sindsdien hoort de vork bij elke maaltijd.
FOTO JOGE Alice Stulens uit Eigenbilze­n kreeg deze vork van de Engelse soldaat Billy en sindsdien hoort de vork bij elke maaltijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium