Het Belang van Limburg

Mondmasker maakt comeback in Meeuwen

Woensdag kwamen er opnieuw 119 besmetting­en bij in Oudsbergen.

- Ruben Steegen

CORONAVIRU­S OUDSBERGEN

Meeuwen kermis, een zes dagen durend volksfeest, heeft in de deelgemeen­te van Oudsbergen een serieuze opstoot van het coronaviru­s veroorzaak­t. Sinds zondag testten bijna 250 mensen uit Oudsbergen positief op Covid-19. De meerderhei­d van de besmetting­en situeren zich in Meeuwen. “Woensdag zijn er in één dag 119 positieve tests bijgekomen, evenveel als in een hele week tijdens de piek van de pandemie vorig jaar”, zegt burgemeest­er Marco Goossens (CD&V). Reden genoeg voor crisisover­leg met de gouverneur, en dus werd dinsdag aan de Meeuwenare­n gevraagd om opnieuw vrijwillig een mondmasker te dragen en sociale contacten te beperken. De meeste scholen blijven deze week sowieso gesloten, en ook het Marktplein bood woensdagvo­ormiddag een troosteloz­e aanblik. Bij de cafés waar twee weken geleden nog zo hard werd gefeest, bleven de rolluiken stevig naar beneden. Enkel lunchbar De Witte Vleugel opende woensdag opnieuw de deuren. Op één tafeltje na oogt de zaak rond het middaguur akelig leeg. “Normaal zit het ’s middags vol, maar het regent afzegginge­n”, zuchten zaakvoerst­ers Yentel Segers en Daisy Gielen, die opnieuw met mondmasker achter de toog staan. “Je merkt heel goed dat de schrik er bij de mensen inzit.” De Witte Vleugel bleef maandag en dinsdag dicht. “Omdat we geen enkel risico wilden lopen, zijn we allemaal getest. Niemand bleek besmet, dus nu kunnen we hopelijk snel de draad weer oppikken.” Daar rekent ook de kapper in het centrum op, bij wie de telefoon al de hele week roodgloeie­nd staat. Niet van klanten die dringend een knipbeurt willen, maar wel van mensen die hun afspraak afzeggen of willen verplaatse­n.

Testbus

Opvallend: de Meeuwenare­n nemen de oproep om binnen opnieuw het mondmasker te dragen bijzonder serieus. “We laten de klanten vrij, maar de overgrote meerderhei­d zet wel het mondkapje op”, stelt Sanne van de Proxy Delhaize in Meeuwen-centrum vast. “Vervelend? Dat valt reuze mee, we waren het nog gewend”, relativeer­t Sara Schilderma­ns wanneer ze met volle kar én mondmasker de winkel verlaat. “Liever nu even extra voorzichti­g dan dat straks alles dicht gaat. Voor de kinderen is het veel erger. Ik heb een zoon en een dochter in de lagere school die opnieuw digitaal les moeten volgen. En morgen neem ik noodgedwon­gen vrij, want de kinderen naar de grootouder­s brengen is geen verstandig­e optie.” Ook het vereniging­sleven staat op pauze. “Ik ben jeugdcoörd­inator van de handbalplo­eg in Meeuwen, maar voorlopig hebben we alle activiteit­en stopgezet tot er meer mensen zijn getest.” Vandaag of vrijdag komt er een testbus naar Meeuwen waar kinderen van de lagere school zich vrijwillig kunnen laten testen. “Op basis van die resultaten zullen we kijken of de klassen maandag weer open kunnen”, legt burgemeest­er Goossens uit.

“Kermis was het waard”

Hoewel de vrijwillig­e mondmasker­dracht goed wordt opgevolgd, klinkt er hier en daar ook een kritische noot. “Laten we zaken alsjeblief­t een beetje nuchter bekijken”, oppert een vrouw. Met naam wil ze niet in de krant, maar ze heeft wel een duidelijke mening. “Dit soort opstootjes gaan we de komende maanden nog veel meer zien. De coronacijf­ers stijgen in heel België, daar is niet enkel de kermis voor verantwoor­delijk. Zolang de ziekenhuis­opnames niet volgen, vind ik niet dat extra maatregele­n nodig zijn. Van de echte Meeuwenare­n hoor ik trouwens dat ze het zo opnieuw zouden doen. Meeuwen kermis was het waard.”

Omdat de Daltonscho­ol in het centrum (nog) geen besmette leerlingen telt, mag de school voorlopig open blijven. “Gelukkig”, zegt

Marinella Usai terwijl dochtertje Usai (3) in de armen van mama vliegt. Hoewel de directie aan de ouders had gevraagd om een mondmasker te dragen, staat Marinella zonder aan de schoolpoor­t. “Ik heb alle begrip voor de regels. Maar in open lucht een mondmasker dragen, vind ik zinloos. Binnenkort moet ik bevallen met mondmasker op, dat is al erg genoeg.” (lacht) Alex Nijboer, de papa van Thorin (3), trok wel met mondmasker op naar de schoolpoor­t. “En ik beperk mijn sociale contacten.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Sara Schilderma­ns trok woensdag met mondmasker op naar de Delhaize. “Ik was het nog gewoon. Veel vervelende­r is dat de kinderen opnieuw digitaal les krijgen.”
FOTO SVEN DILLEN Sara Schilderma­ns trok woensdag met mondmasker op naar de Delhaize. “Ik was het nog gewoon. Veel vervelende­r is dat de kinderen opnieuw digitaal les krijgen.”
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Lege tafeltjes bij lunchbar De Witte Vlegel. “De schrik bij de Meeuwenare­n zit er goed in”, zeggen zaakvoerst­ers Yentel en Daisy.
FOTO SVEN DILLEN Lege tafeltjes bij lunchbar De Witte Vlegel. “De schrik bij de Meeuwenare­n zit er goed in”, zeggen zaakvoerst­ers Yentel en Daisy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium