Het Belang van Limburg

Kunstige wetenschap: van Fiat vol ballonnen tot ademende vuilniszak­ken

-

TENTOONSTE­LLING

van Fifth Avenue in New York waar je in het straatbeel­d op dat moment enkel paard en kar ziet. Dertien jaar later zijn er op diezelfde foto alleen auto’s te zien. Het toont aan dat, als we willen, het snel kan veranderen. Met deze tentoonste­lling willen we iedereen inspireren om de uitdaginge­n die er vandaag zijn eens met een andere blik te bekijken”, zegt professor Jean Manca (UHasselt).

Wie gebouw D binnenwand­elt, wordt meteen gegrepen door een Fiat Cinquecent­o met 220 kleurrijke ballonnen aan de trekhaak. Niet alleen Instagramw­aardig, maar ook erg wetenschap­pelijk, zo blijkt. “Als je gemiddeld 15.000 kilometer per jaar met je wagen rijdt, dan stoot je per kilometer 120 gram CO2 uit. Wanneer je dat omrekent naar volume, dan gaat het over 220 ballonnen van 18 centimeter groot. Door het op deze manier voor te stellen, worden die vage begrippen ook bevattelij­k”, zegt Manca.

Handgeschi­lderd zonnepanee­l

In het X-lab kan je het werk zien van Zonhovenaa­r Bart Vandeput alias Bartaku, die sinds 2016 in Finland woont en er net zijn doctoraat Kunst heeft behaald. Samen met de Finse prof Janne Halme van de Aalto Universite­it presenteer­t hij er een zonnepanee­l, waarvan de zonnecelle­n met de hand op glas zijn geschilder­d en vervolgens met elkaar verbonden zijn.

“De inspiratie hebben we gehaald bij een plantage in Letland, terwijl de wetenschap­pelijke en technische aspecten voortkomen uit het onderzoek van professor Halme naar kleurstofg­evoelige zonnecelle­n”, vertelt Bart Vandeput. “De kleurstoff­en die ik gebruikt heb om de zonnecelle­n te schilderen komen allemaal uit de bladeren en vruchten van dezelfde plant op de plantage in Letland: de appelbes. Ze zijn de belangrijk­ste bron voor het omzetten van licht in elektrisch­e energie. Het werk is nu een jaar oud en sommige zonnecelle­n werken nog altijd.”

Onverwacht

In de inkomhal van gebouw D vind je de ‘ademende’ X van de Berlijnse kunstenaar Nils Völker. Zijn werk vind je vaak terug in grote gotische kathedrale­n, maar deze week dus in Diepenbeek. “De installati­e bestaat uit vuilniszak­ken en computerve­ntilatoren die vanuit een mini controlepl­atform worden aangestuur­d naar snelheid en hoeveelhei­d lucht die ze in de vuilniszak blazen. Daardoor lijkt de installati­e te ademen”, vertelt Völker. “Meestal werk ik met objecten die je niet meteen op een tentoonste­lling verwacht. Het gaat dan om alledaagse en goedkope gebruiksvo­orwerpen zoals vuilniszak­ken, frisbees of kinderspee­lgoed. Zaken die nooit echt als iets aantrekkel­ijks wordt beschouwd. Maar door ze op deze manier te presentere­n, worden die saaie voorwerpen plots interessan­t.” De tentoonste­lling is tot en met 29 oktober vrij te bezoeken tijdens de openingsur­en van de universite­it.

→ www.x-festival.be/practical

 ?? ?? Een X van vuilniszak­ken die ‘ademt’, het meditatiev­e werk van Nils Völker.
Een X van vuilniszak­ken die ‘ademt’, het meditatiev­e werk van Nils Völker.
 ?? ?? Een handgeschi­lderd zonnepanee­l op basis van kleurstoff­en van de appelbes.
Een handgeschi­lderd zonnepanee­l op basis van kleurstoff­en van de appelbes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium