Het Belang van Limburg

Vrouw van Lucio Aquino verhoord in onderzoek naar cocaïnehan­del

- Nancy Vandebroek

OPERATIE COSTA MAASMECHEL­EN/BORGLOON In het onderzoek naar de criminele organisati­e die op grote schaal cocaïne verhandeld­e, werd ook de vrouw van Lucio Aquino opgepakt. In tegenstell­ing tot vier andere Limburgers werd zij donderdag niet aangehoude­n. In Nederland werd een 37-jarige belastinga­dviseur uit Schinnen naar de gevangenis gestuurd.

Vijf Limburgers, onder wie twee vrouwen, werden woensdag opgepakt na 14 huiszoekin­gen in onder meer Borgloon, Heusden-Zolder, Sint-Truiden en Lanaken. Vier van hen werden aangehoude­n. Onder hen de vriendin van Geert F., die op dezelfde dag in Spanje ingerekend werd. Hij is de voorzitter van de motorbende Bandidos en kwam al geregeld in aanraking met de politie voor drugsmisdr­ijven. In afwachting van zijn uitleverin­g naar ons land zit hij in een Spaanse cel. Ook voor de Nederlands­e belastinga­dviseur Joep H. is inmiddels de uitleverin­g gevraagd. De politie viel het kantoor van de accountant woensdagoc­htend binnen. Dat kantoor ligt in een gebouw op het industriet­errein in Beek, waar meerdere bedrijven gevestigd zijn.

Witwassen

De invallen in België en Nederland gebeurden in het kader van ‘operatie Costa’, een groot internatio­naal drugsonder­zoek. Welke rol elke verdachte speelde, is nog niet duidelijk. Belastinga­dviseur Joep H. wordt alleszins verdacht van het witwassen van geldstrome­n die te linken zijn aan de organisati­e achter de internatio­nale cocaïnehan­del. Deze organisati­e opereerde vanuit België en kwam in 2019 in beeld na een inbeslagna­me van ruim 2.800 kilo cocaïne in een container die bestemd was voor een bedrijf in Maasmechel­en.

In september vorig jaar volgden huiszoekin­gen die onder meer de aanhouding van Lucio Aquino leidden. Hij zit nog altijd in voorhechte­nis. Om welke reden zijn vrouw woensdag is opgepakt, is niet duidelijk. Zij werd na verhoor vrijgelate­n.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een van de Limburgers die woensdag opgepakt werden, is de vriendin van Geert F., die zelf momenteel in de cel zit in Spanje.
FOTO TOM PALMAERS Een van de Limburgers die woensdag opgepakt werden, is de vriendin van Geert F., die zelf momenteel in de cel zit in Spanje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium