Het Belang van Limburg

En plots wil CD&V ook hier coronapas in horeca

- Hannes Cattebeke

CD&V wil dat het Covid Safe Ticket ook in Vlaanderen meer wordt ingezet. “Kleine evenemente­n, horeca, fitness, het moet allemaal bespreekba­ar zijn”, zegt Kamerlid Franky Demon. CD&V zet zich daarmee op de lijn van haar burgemeest­ers. Zeer tegen zijn zin krijgt Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA) de kwestie dus opnieuw op zijn bord. COVID SAFE TICKET BRUSSEL

De Kamerleden van CD&V en Open Vld openden gisteren de deur naar een uitgebreid gebruik van het Covid Safe Ticket in Vlaanderen. Voor de liberalen bleek het achteraf maar om een openingetj­e te gaan: zij willen zeker niet dat de coronapas overal moet worden getoond, maar bijvoorbee­ld wel op kleine evenemente­n. Een klein bochtje dus, nadat Open Vld-minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers zich tot op heden fel verzette tegen elke vorm van een “pasjesmaat­schappij”.

“Onze houding was tot nu ingegeven door een lagere besmetting­sgraad”, zegt Open Vld-Kamerfract­ieleidster Maggie De Block. “Nu kent de curve weer een exponentië­le groei, duiken er besmetteli­jke varianten op en moet de coronapas opnieuw op tafel belanden.” Navraag leert dat er bij Somers toch niet zoveel animo is om heel veel te veranderen. Hij zit veeleer op de lijn van minister-president Jan Jambon (N-VA). “Twee weken geleden was die vraag er ook. We hebben toen beslist dat we niet de weg op gaan van Brussel en Wallonië”, klinkt het bij N-VA. “We wisten toen ook al dat de besmetting­en zouden toenemen. Het is niet omdat federaal minister Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) nu plots alarm slaat, dat wij met de Vlaamse regering het geweer van schouder gaan veranderen.”

Maar de derde coalitiepa­rtner, CD&V, wil de tactiek wél veranderen. “Als het Covid Safe Ticket het mogelijk maakt om de horeca open te houden en quarantain­es te vermijden, dan moeten we dat op tafel leggen”, zegt Kamerlid Franky Demon. “Eventjes je app tonen is toch niet zo’n probleem?”

Steun gouverneur­s

Bij CD&V gaan ze ervan uit dat ook de provincieg­ouverneurs de uitbreidin­g van de coronapas in Vlaanderen zullen steunen. Zij zitten vrijdag samen met de Vlaamse regering. Normaal was dat enkel om de toekomst na de federale fase te bespreken. “Maar het is duidelijk dat het Covid Safe Ticket ook ter sprake zal komen”, zegt een Vlaamse minister. Het argument van N-VA, dat er twee weken geleden nog maar is beslist om de inzet van de coronapas niet uit te breiden, veegt Demon van tafel. “De cijfers waren toen nog beter. Nu niet meer. En het begint altijd met een stijgend aantal besmetting­en. De opnames in de ziekenhuiz­en en op intensieve volgen altijd. Als het Covid Safe Ticket kan vermijden dat we opnieuw in grote problemen komen, dan moet dat ook op tafel liggen.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? De liberalen willen zeker niet dat de coronapas overal moet worden getoond, maar bijvoorbee­ld wel op kleine evenemente­n. CD&V wil het Covid Safe Ticket wel breder invoeren.
FOTO BART DEWAELE De liberalen willen zeker niet dat de coronapas overal moet worden getoond, maar bijvoorbee­ld wel op kleine evenemente­n. CD&V wil het Covid Safe Ticket wel breder invoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium