Het Belang van Limburg

Nieuwe variant duikt ook op in ons land

-

De nieuwste mutatie van het coronaviru­s, die de naam AY4.2 kreeg, werd ook in ons land al vastgestel­d. “Sinds 25 augustus gaat het om 61 gevallen”, zegt professor virologie Piet Maes (KU Leuven).

In het Verenigd Koninkrijk zijn ongeveer tien procent van de nieuwe besmetting­en te wijten aan AY4.2 en ook in Rusland, de Verenigde Staten, Denemarken en Israël werden al meerdere gevallen vastgestel­d. “Bij ons komt de mutatie ook al voor”, zegt professor virologie Piet Maes (KU Leuven). “Het eerste geval in ons land werd vastgestel­d op 25 augustus, sindsdien zijn er in totaal 61 genoteerd. Elke dag komen er een paar bij. Peanuts eigenlijk, als je beseft dat we de voorbije dagen toch ongeveer 6.000 nieuwe coronabesm­ettingen per dag noteerden.” Voorlopig is er ook nog niet zo veel bekend over de nieuwe variant. “Het gaat om een mutatie van de deltavaria­nt”, zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven). “Dat is niet verwonderl­ijk, aangezien delta alle andere varianten zowat van de kaart heeft geveegd.”

Huidige vaccins

“Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe variant ietsje besmetteli­jker dan de deltavaria­nt”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven). “De deltavaria­nt zal dus allicht een beetje worden verdrongen, maar dat zal veel trager gaan dan wat we gezien hebben toen de deltavaria­nt het overnam van de alfavarian­t.” Is de nieuwe mutatie ook ziekmakend­er? En werken onze vaccins er wel tegen? “Het is eigenlijk nog te vroeg om op die vragen te antwoorden”, zegt Molenbergh­s. “Op het eerste gezicht lijken onze huidige vaccins er tegen te werken, maar voor we daar uitsluitse­l over kunnen geven, moet er nog meer onderzoek gebeuren.” De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie heeft een onderzoek geopend naar de nieuwe mutatie, maar bestempelt die voorlopig nog niet als een ‘variant of concern’ of “zorgwekken­de variant”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium