Het Belang van Limburg

Drijft emissiehan­del energiefac­tuur nog verder op?

- BRUSSEL Liliana Casagrande

Volgens Zuhal Demir zal de mogelijke uitbreidin­g van de Europese emissiehan­del naar gebouwen en transport onze uitgaven voor vervuilend­e brandstof fors de hoogte injagen. “Demir vertelt er niet bij dat het geld terugvloei­t naar België”, reageert de Bond Beter Leefmilieu.

“We hebben een positiever verhaal nodig dan dat van Demir. We moeten ambitieus zijn, we moeten voorlopen, anders gaan we kansen missen”

Benjamin Clarysse Bond Beter Leefmilieu

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft de impact van de mogelijke uitbreidin­g van de Europese emissiehan­del naar gebouwen en transport laten uitpluizen door een onderzoeks­bureau. De uitbreidin­g maakt deel uit van Fit for 55, de Europese plannen om tegen 2030 een broeikasga­sreductie van minstens 55 procent te realiseren tegenover 1990. Demir is al een tijdje aan het zeggen dat ze “geen blanco cheques” tekent en dat ze wil weten wat de gevolgen zijn voor gezinnen en voor ondernemer­s. Uit de studie blijkt dat de energieuit­gaven voor de gezinnen tegen 2030 met gemiddeld 19 procent (322 euro) tot 28 procent (460 euro) per jaar kunnen toenemen. Ook het kwart huishouden­s met het laagste inkomen betaalt nog 12 procent extra (of 129 euro). Bovendien zou die uitbreidin­g van het systeem de CO2-impact ook maar beperkt vermindere­n. “Te zot voor woorden”, vindt Demir.

Tegenreact­ies

Die communicat­ie van Demir lokt een keten aan tegenreact­ies uit. Energiespe­cialist Ruben Baetens wijst er op sociale media op dat ze zich de kost van de studie had kunnen besparen als ze hem even had gebeld. Want hij had de impact van die CO2-taks al eens uitgereken­d. In de huidige gas- en elektricit­eitsfactuu­r zit al voor 440 euro aan Vlaamse en federale heffingen. Als die omgezet worden in een CO2-taks, dan is die operatie zelfs budgetneut­raal. Maar ook de koolstofpr­ijs van 100 euro per ton die Demir hanteert, is nogal hoog. Dat zou eerder 50 à 60 euro zijn, schatten ze in de kringen van federaal klimaatmin­ister Zakia Khattabi (Ecolo). Bovendien gaat de studie ervan uit dat er tussen nu en 2030 helemaal niets zou verbeteren. België zou trouwens liever met accijnzen werken dan met een koolstofhe­ffing, en ook op Europees niveau is er nog geen consensus over die heffing. De federale administra­tie heeft begin september ook al uitgereken­d wat de impact op de gezinsuitg­aven zou zijn. Die schat de meerprijs voor een gezin op 280 euro per jaar (bij een koolstofpr­ijs van 100 euro per ton) en op 170 euro (bij 60 euro per ton). Een groot prijsversc­hil met de studie die Demir heeft besteld. “Maar eigenlijk is die discussie naast de kwestie”, zegt Benjamin Clarysse van de Bond Beter Leefmilieu. “Want 75 procent van de opbrengst stroomt terug naar de lidstaten en een kwart naar een sociaal fonds. Dat vertelt Demir er niet bij. De vraag is wat een land met die opbrengst doet.” Khattabi zegt dat de opbrengst van een eventuele koolstofhe­ffing - via de klimaatbon­us - terugvloei­t naar de gezinnen. “Voor vervuiling moet je een correcte prijs betalen, maar tegelijker­tijd moet je mensen helpen en ervoor zorgen dat ze bijvoorbee­ld hun huizen isoleren”, zegt Clarysse. “Anders trekken ze in gele hesjes de straat op. Demir doet nu alsof het haar allemaal overkomt, terwijl de Vlaamse overheid alle hefbomen in handen heeft om die prijs te drukken. We hebben een positiever verhaal nodig dan het haalbaar en betaalbaar van Demir. We moeten ambitieus zijn, we moeten voorlopen, anders gaan we kansen missen. Die koolstofta­ks moet ervoor zorgen dat mensen afstappen van fossiele brandstoff­en. De houding van Vlaanderen heeft als bijkomend risico dat België hierdoor straks geen gezamenlij­k standpunt kan innemen en dat ons land ook niet kan overleggen met buurlanden. België kan maar zo snel gaan als de regio’s willen. Volgende week vrijdag vindt de Vlaamse ministerra­ad over energie plaats. Wij verwachten dat Vlaanderen dan ook met structurel­e maatregele­n komt. Vlaanderen geeft nog altijd subsidies aan fossiele brandstoff­en, voor gasboilers bijvoorbee­ld.”

Alleen nog warmtepomp­en

Op die ministerra­ad ligt nog een ander rapport op tafel dat Demir heeft besteld. Dat van de SociaalEco­nomische Raad van Vlaanderen (SERV), het sociaal overlegorg­aan van werkgevers en vakbonden. Die raad pleit ervoor om alleen nog te verwarmen met warmtepomp­en, voor een verplichte renovatie van woningen na aankoop, voor 1 miljoen elektrisch­e auto’s en voor een slimme kilometerh­effing. “We zijn erg tevreden dat zowel werkgevers als vakbonden pleiten voor een groene omslag”, zegt de Bond Beter Leefmilieu.

 ?? ??
 ?? FOTO BELGA ?? Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).
FOTO BELGA Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Federaal klimaatmin­ister Zakia Khattabi (Ecolo).
FOTO BELGAIMAGE Federaal klimaatmin­ister Zakia Khattabi (Ecolo).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium