Het Belang van Limburg

Voeren krijgt eerste bedrijvent­errein

- Dominiek Claes

KMO-ZONE VOEREN/HASSELT De POM Limburg en de gemeente Voeren gaan samen een nieuwe kmo-zone van 2,6 ha realiseren in ’s-Gravenvoer­en. Het wordt meteen het eerste bedrijvent­errein voor Voeren.

Op dit moment is er geen bedrijvent­errein in Voeren, terwijl verschille­nde Voerense ondernemer­s wel vragende partij zijn. “Door de ontwikkeli­ng van een bedrijvent­errein in Voeren willen we enerzijds ruimtelijk­e verrommeli­ng tegengaan, door zo veel mogelijk bedrijven te concentrer­en op één plek”, zegt burgemeest­er van Voeren, Joris Gaens (Voerbelang­en). “Anderzijds willen we bedrijven de mogelijkhe­id bieden om hun activiteit­en kwaliteits­vol en profession­eel verder uit te kunnen bouwen op een plaats die zich daartoe leent. Nu wijken lokale bedrijven al eens uit naar bedrijvenz­ones in de omliggende gemeenten. Daarom bekijken we samen met het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) of subsidiest­eun als niet-rendabel bedrijvent­errein mogelijk is.”

Twintig jaar

Het dossier rond het bedrijvent­errein in ’s-Gravenvoer­en is al twintig jaar oud. In 2001 werd gestart met de herziening van het gewestplan en werd een nieuwe kmo-zone voorbehoud­en voor lokale ondernemin­gen. In 2007 werd dit

Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) goedgekeur­d. Het heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer het project kon gerealisee­rd worden. Maar nu lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen. De POM Limburg, het economisch orgaan van de Limburgse deputatie, gaat samen met de gemeente Voeren het project aanpakken.

“De POM en de gemeente Voeren zijn gelijkwaar­dige partners in dit dossier”, zegt gedeputeer­de voor economie Tom Vandeput (CD&V). “De POM zorgt voor juridisch advies en leidt het studiewerk. Een kleine gemeente als Voeren kan dit immers niet alleen. Maar dit dossier is niet alleen van belang voor Voeren, het is ook een belangrijk­e economisch­e kans voor Limburg. De ontwikkeli­ng en vernieuwin­g van onze bedrijvent­erreinen blijft een prioriteit voor POM Limburg.”

Vijftig jobs

De nieuwe kmo-zone van 2,6 hectare situeert zich tussen de Weersterwe­g en de Berneauweg. (zie plannetje) Concreet gaat het om drie landbouwka­vels, waarvan er twee in het bezit zijn van de gemeente Voeren. De onderhande­lingen voor de derde kavel zijn nog aan de gang. Als alles goed gaat, zullen de eerste kmo’s zich er vanaf 2023 kunnen vestigen. Er zal volgens de voorlopige plannen ruimte zijn voor een tiental kmo’s, goed voor zo’n vijftig medewerker­s.

 ?? ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Burgemeest­er Joris Gaens van Voeren (links) en gedeputeer­de Tom Vandeput bezegelen de samenwerki­ng.
FOTO LUC DAELEMANS Burgemeest­er Joris Gaens van Voeren (links) en gedeputeer­de Tom Vandeput bezegelen de samenwerki­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium