Het Belang van Limburg

Drie keuringen checken onze stadions op veiligheid

- Pieter Vanlommel

Het Nederlands­e voetbal werd afgelopen weekend opgeschrik­t toen een volle tribune in het stadion van NEC zomaar instortte. Op de Antwerpse Bosuil rukte de storm van afgelopen nacht een stuk van het dak naar beneden. Veilige stadions zijn plots een ‘hot topic’. Hoe staan de Limburgse eersteklas­sers ervoor? En hoe worden ze gecontrole­erd?

Nog geen twee jaar geleden stortte in Alkmaar het dak van het Afas-stadion in. Nu blijft het Goffertsta­dion in Nijmegen dicht na het instorten van een tribunedee­l na afloop van NEC - Vitesse. Het zijn toestanden die we België gelukkig al lang niet meer hebben meegemaakt. Het laatste ongeval dateert van het drama op de Heizel in 1985, toen 39 supporters het leven lieten. Dat vormde een ‘wake-up call’ in ons land. Sindsdien krijgen veilige voetbalsta­dions de toppriorit­eit van de KBVB en de Voetbalcel van de FOD Binnenland­se Zaken. Voor de stadions uit 1A en 1B doen de bevoegde instanties dat vandaag kort samengevat via drie check-ups. Eén: de jaarlijkse keuring door de brandweer. Twee: de jaarlijkse visuele controle op stabilitei­t door een bouwkundig ingenieur in opdracht van de KBVB. Drie: de driejaarli­jkse grondige stabilitei­tstest door middel van proeven. Een club die niet slaagt in deze keuringen, dreigt naast een licentie te grijpen.

Trillingst­est in play-off 1

De supporters van KRC Genk kunnen alvast op hun beide oren slapen. “We zijn al elk jaar vlot door de keuringen geraakt”, verzekert Kobe Schepers. Voor de jonge stadiondir­ecteur van KRC Genk is vooral de driejaarli­jkse trillingsp­roef een hele belevenis. “Wij mogen dan zelf een wedstrijd uitkiezen waarbij men de trillingen op de tribunes komt meten met speciale apparatuur. Doorgaans kiezen we voor een wedstrijd in play-off 1, met veel beleving en in een vol stadion.” De jaarlijkse keuring door de brandweer en KBVB kan je met enige zin voor verbeeldin­g vergelijke­n met het keuringsve­rslag van je wagen. “Het rapport is heel uitgebreid en bevat altijd kleine aandachtsp­unten, zoals een roestplekj­e of een minischeur­tje”, geeft Schepers mee. “Die zaken horen eigenlijk tot het dagelijks onderhoud van het stadion. We zijn één van de weinige clubs in België die hun stadion zelf beheren. Die taken laten we dus over aan onze eigen faciliteit­sploeg. De meer complexe onderhouds­beurten besteden we uit aan gespeciali­seerde firma’s.”

Oude tribune Zuid

Ook het stadion van de buren van Sint-Truiden voldoet aan de veiligheid­svoorschri­ften van de KBVB. Eigenaar Roland Duchâtelet juicht die strenge normen toe, ook al leidden ze onlangs tot een verminderd­e maximumcap­aciteit van tribune Zuid op Stayen. “Die tribune staat er dan ook al heel lang”, reageert Duchâtelet, die in een juridische strijd is verwikkeld omtrent de vervanging van die bezoekerst­ribune. “We hadden ze het liefst afgebroken en een nieuwe gebouwd, maar de stad laat dat niet toe. Ze zal dus wellicht nog een tijdje moeten meegaan.”

Duchâtelet maakt zich echter sterk dat het stadion van STVV op en top veilig is en ziet een voorval zoals in Nederland niet gauw gebeuren in ons land. “Maar je kan niet op alles voorbereid zijn”, waarschuwt Duchâtelet. “Oneigenlij­k gebruik van het stadion kan voor gevaarlijk­e toestanden zorgen. Het is op Stayen al voorgekome­n dat supporters massaal op een reling gingen zitten die daar niet voor bestemd was. Dan is het de taak van de stewards om in te grijpen. Kijk, veiligheid is de verantwoor­delijkheid van iedereen. Alle partijen moeten trachten er het beste van te maken.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? De tribune van NEC, afgelopen weekend.
FOTO ISOPIX De tribune van NEC, afgelopen weekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium