Het Belang van Limburg

Robbe Ghys: “Wereldtite­l als cadeau voor Kenny”

- Freddy Vaes

BAANWIELRE­NNEN WK PISTE IN ROUBAIX

Het doek voor De Ketele valt nog niet na zondag. Hij rijdt nadien nog de zesdaagse van Gent om er dan na de six van Rotterdam (van 7 tot 12 december) helemaal mee te kappen.

“Ik kijk een beetje met gemengde gevoelens naar zondag”, verrast Robbe. “Vooreerst sta ik te popelen om erin te vliegen. Maar daarnaast wordt dit mijn laatste optreden met Kenny in een internatio­nale meeting. Dat wordt wennen nadien. Kenny en ik waren complement­air, voelden elkaar aan. Uiteraard staan er nog enkele talentvoll­e pistiers klaar om het van hem over te nemen en waarmee ik zeker ook mijn draai zal vinden. Toch wordt het anders. Wellicht wordt van mij verwacht dat ik Kenny’s leidersrol overneem. Dat beschouw ik zeker als een eer. Maar makkelijk zal het niet zijn. Kenny heeft ontzettend veel ervaring, heeft een bijzonder klare kijk op het pistegebeu­ren, zowel naast als tijdens de wedstrijde­n. Maar hij kan bovenal ontzettend hard met de fiets rijden.”

Ghys kroonde zich in 2018 in Glasgow al eens samen met De Ketele tot Europees kampioen. Het jaar nadien behaalde het duo brons op het WK. Zondag gaan ze voor niets minder dan de wereldtite­l. “Kenny werd in 2012 samen met Van Hoecke al eens wereldkamp­ioen. Ikzelf nog niet, maar wat zou het symbolisch mooi zijn mocht ik met een regenboogt­rui de fakkel van hem kunnen overnemen. Tijdens de Olympische Spelen hebben we in ieder geval laten zien dat die mogelijkhe­id bestaat. Kenny bewees met een tweede plaats op het EK (met als ploegmaat Lindsay De Vylder, nvdr.) dat hij scherp staat. Ikzelf reed, zoals veel eerder gepland, na Tokio geen pistewedst­rijden meer maar heb me via een aantal wegwedstri­jden toch goed kunnen voorbereid­en op dit WK. Ik ga er zeker staan. Kenny kan op mij rekenen.”

Denen te kloppen duo

De tegenstand zal niet min zijn: Consonni-Viviani (Italië), Hayter-Wood (Groot-Brittannië), Boudat-Thomas (Frankrijk) maar vooral de Deense Olympische kampioenen Hansen-Morkov. “De Denen zijn inderdaad de grote favorieten”, knikt Robbe.

“Maar onklopbaar zijn ze niet. Al zal om hen te kunnen verslaan wel alles moeten meezitten. Vooral Morkov is ontzettend sterk. Die kan gewoon alles. Met zo iemand mogen rijden is een droom. Ooit hoop ik dat zelf eens te mogen doen. Maar zondag moeten we hem proberen te verslaan. Puur op de punten zal dat moeilijk zijn. Ik vrees dat we eerder een plannetje zullen moeten uitdoktere­n of in de finale op de verrassing spelen. Een beetje zoals in Tokio. Maar dit keer hopelijk met iets meer succes.”

 ?? BELGA
FOTO ?? Robbe Ghys: “Het zal wennen zijn na het tijdperk De Ketele.”
BELGA FOTO Robbe Ghys: “Het zal wennen zijn na het tijdperk De Ketele.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium