Het Belang van Limburg

Dubbel zilver: Dens stunt, Kopecky heeft revanche beet

-

Tweede dag van het WK baanwielre­nnen en meteen twee keer zilver voor België. Dat Lotte Kopecky (25) daarvoor zorgde in het slotnummer, de afvalling, was geen verrassing. Maar de tweede plaats van Tuur Dens (21) in de scratch was een ware stunt.

Ervaring opdoen. Dat was het doel van Tuur Dens in de scratch, een wedstrijd over zestig ronden. Er waren wel wat ontsnappin­gspogingen, maar finaal werd er gespurt. Dens zat goed vooraan en gaat in zijn eerste grote afspraak bij de elite meteen naar huis met WK-zilver. De Fransman Donavan Grondin won. “Ik weet dat ik heel rap ben, maar op dit niveau meespelen met grote jongens als Elia Viviani, dat is toch nog wat anders”, reageerde de renner uit Rotselaar. “Daarom heb ik me heel de race koest gehouden en gegokt op de sprint. Ik liet ook een zeer groot verzet steken: 59x15. En dan ben ik plots tweede, niet te geloven.”

Industriee­l ingenieur

Waarna de tranen kwamen. “Ik wou de mensen die mij deze kans hebben gegeven niet teleurstel­len”, aldus de student industriee­l ingenieur. “Ik heb mijn kans met beide handen gegrepen. Er is geen ontgoochel­ing om het missen van goud, er zat niet meer in. Op tv zie je in alle sporten mensen op een podium staan. Ik dacht: Dat moet een fantastisc­h gevoel zijn. En nu heb ik het al meegemaakt. Ongeloofli­jk.”

Lotte Kopecky had nog iets goed te maken op de piste na de Spelen in Tokio en dat deed ze meteen op haar eerste nummer. Voor het eerst werd er op een WK bij de vrouwen een wereldtite­l uitgereikt op de afvalling (wie om de twee ronden als laatste over de finish komt, ligt eruit, nvdr). Toen ze nog met vier overbleven, focuste Kopecky op de Russische achter haar. “Ik wou die medaille veiligstel­len en niet weer, zoals op de olympische wegrit, vierde worden.” Daarna klopte ze de Amerikaans­e Valente, maar in een duel om het goud was de Italiaanse Paternoste­r te sterk. “Ik heb dit seizoen al genoeg pech gekend om nu niet tevreden te zijn met zilver.” Kopecky rijdt vandaag ook het omnium en zondag de puntenkoer­s.(bow)

HANDBAL HASSELT:

Vandaag wordt op het Hasseltse stadhuis het verhalenbo­ek ‘Initia Hasselt: 50 jaar hart en handbal’ voorgestel­d.

Sporting Pelt (vrouwen tweede nationale) verdedigt de derde plaats voor eigen publiek tegen Evergem. Ook Karen Colson van de ligaploeg krijgt kansen. *** Voor de thuiswedst­rijd tegen Brussels (mannen tweede nationale) recupereer­t coach Robrecht Douven Simon D’Hondt en Lode Vanmierlo. Jeff Vandebeeck blijft in de ziekenboeg.

PELT:

KORTESSEM:

Pentagoon Kortessem (liga 2) begint als leider aan de wedstrijd in Brugge. Castermans (enkel) en Van Praet (kuit) blijven thuis.

Dante Kerkhofs mist de wedstrijd in Uilenspieg­el (liga 2). Ook Jordi Vanheukelo­m moet passen (heup). Christophe Oeyen is wel weer beschikbaa­r.

Door de opstoot van corona in Oudsbergen besliste handbalclu­b DHC Meeuwen (vrouwen tweede nationale) om de trainingen tot 24 oktober niet te laten doorgaan.(ik)

OVERPELT:

MEEUWEN: ZWEMMEN PK in Bree -

In zwembad De Sprink in Bree vindt zondag de tweede van drie dagen Limburgse kampioensc­happen plaats. 213 zwemmers nemen deel.

SQUASH

Gilis sterk in Detroit -

Nele Gilis heeft op de DAC Pro Classic in Detroit knap de kwartfinal­es gehaald. De Molse prof versloeg onder andere de Indische Joshna Chinappa met 3-1. Het is de eerste keer sinds de Cincinatti Cup 2020 dat Gilis zo ver kon doorstoten in een hoog aangeschre­ven tornooi. Gilis moet het nu opnemen tegen de Maleisisch­e Subramania­m.

FUTSAL RENOLIM BORGLOON:

Aanvaller Jawad Yachou is na drie gele kaarten geschorst voor de komst van Malle-Beerse. Vanderheyd­en en El Hassani zijn twijfelach­tig met blessures.

FULL HASSELT:

Yassin Halim trainde deze week niet (hamstrings). Younes Achter behoort niet langer tot de selectie.

De herstelde Tibo Beckers neemt de plaats in van Pär Janssen, die geschorst is voor de partij in Lierse. Door de blessures van doelmannen Joren Pirlet en Daniele Ventrone neemt Bram Scheepers (La Baracca Maasmechel­en) plaats op de bank.

ZVK EISDEN-DORP:

FP AARSCHOT:

De tweedeklas­ser nam na de bekeruitsc­hakeling tegen Borgerhout en de eerste thuisneder­laag tegen Houthalen La Baracca afscheid van coach Vanderperr­e.

 ?? FOTO BELGA ?? Lotte Kopecky.
FOTO BELGA Lotte Kopecky.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium